Π. Γαργαλιάνος: Τι σημαίνει η μείωση RT για το επόμενο διάστημα και την άρση lockdown

Π. Γαργαλιάνος: Τι σημαίνει η μείωση RT για το επόμενο διάστημα και την άρση lockdown

Τη σημασία της μείωσης του RT που είναι κάτω από το 1 σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας, εξήγησε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, σημειώνοντας ότι μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε πως έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο κ. Γαργαλιάνος δήλωσε: «Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους  περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα».

Παράλληλα, δήλωσε πως τα πράγματα έχουν μια σχετική βελτίωση αλλά η σκέψη πρέπει να παραμένει ακόμα στους διασωληνωμένους και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία ενώ ακόμα το ΕΣΥ πιέζει. «Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό»

Αναφορικά με την άρση του lockdown υπογράμμισε πως θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορουν την κινητικότητα που γίνεται περιξ των δημοτικών σχολείων και ότι αυτό δημιούργησε το θέμα και έκλεισαν τα σχολεία. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».  Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος:
«Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχεισυγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.