Π. Γαργαλιάνος: Ανά ομάδες ο προαυλισμός των μαθητών όταν ανοίξουν τα σχολεία

Π. Γαργαλιάνος: Ανά ομάδες ο προαυλισμός των μαθητών όταν ανοίξουν τα σχολεία

Στους νέους κανόνες που θα ισχύσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής για τον κορονοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως στόχος είναι η λειτουργία του σχολείου ακόμα και σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ των μαθητών, ενώ παράλληλα σημείωσε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως η αλλαγή του ωραρίου αλλά και ο προαυλισμός των μαθητών ανά ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Γραγαλιάνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρστατευθούν μαθητές, γονείς και εκαπιδευτικοί.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως όσα παιδιά συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, ενώ υπενθ'υμισε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

Στη συνέχεια, ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε πως «αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», ενώ σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Στη περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα το σενάριο της τηλεκπαίδευσης είναι πάντα ανοιχτό.

Παράλληλα, ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών, ενώ σύστησε τη βαμβακερή μάσκα, η οποία «θα πρέπει να πλένεται καθημερινά». Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα δοθούν σύντομα ακριβείς οδηγίες για την χρήση μάσκας από τους μαθητές, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και σποτάκια αλλά και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.