Π. Αλτμάιερ: Η ΕΕ χρειάζεται διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων, δικές της αλυσίδες αξίας

Π. Αλτμάιερ: Η ΕΕ χρειάζεται διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων, δικές της αλυσίδες αξίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις, να αποκτήσει λιγότερη εξάρτηση από προμηθευτές στην Ασία σε ορισμένους τομείς όπως ο ιατρικός εξοπλισμός, και να αναπτύξει τις δικές της αλυσίδες αξίας στο εσωτερικό των 27 κρατών μελών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η πανδημία του κορονοϊού μας δίδαξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις», είπε ο Υπουργός. «Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει τροχοπέδη στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πιο ανθεκτικές αλυσίδες τροφοδοσίας, την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας στο εσωτερικό της Ένωσης, και μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο».

Στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, ο Αλτμάιερ οργανώνει συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εμπορίου τη Δευτέρα, με βασικό θέμα τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας και το μέλλον της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην παγκοσμιοποίηση, καθώς το εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Παρόλα αυτά, απαιτείται μεγαλύτερη αυτονομία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων και ανθεκτικών αλυσίδων αξίας ώστε η Ευρώπη «να εξακολουθήσει να κινείται στα ανώτερα στρώματα των οικονομικά επιτυχημένων περιοχών του κόσμου» πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη και η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα, ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα, οφείλει να αναγνωρίσει κανείς πως το εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει μόνο επί ίσοις όροις.

«Όποιος θέλει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε.

Παρόλο που η Γερμανία έχει ωφεληθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία από την κινεζική ζήτηση για τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητά της, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες απογοητεύονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την απροθυμία της Κίνας να τηρήσει τις υποσχέσεις για δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο.