Π. Αλτμάιερ: Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα λύσει τις εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ

Π. Αλτμάιερ: Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα λύσει τις εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ

Την αισιοδοξία του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να εξομαλύνουν τις εμπορικές τους διαφορές, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμενος κυρίως στη διαφωνία σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροναυπηγικών εταιρειών.

Ο Αλτμάιερ, απευθυνόμενος στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2018 απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν έλυσε όλα τα προβλήματα.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαφωνία σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις στην Boeing και την ευρωπαϊκή της ανταγωνίστρια Airbus. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε το προηγούμενο έτος το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 7,5 δις δολαρίων και πρόκειται να αποφασίσει αν η Ευρώπη θα έχει το δικαίωμα να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να επιλυθούν οι διαφωνίες σχετικά με τις επιχορηγήσεις, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρώην επίτροπο εμπορίου Φιλ Χόγκαν, που πέτυχε μια μίνι-συμφωνία με τις ΗΠΑ για την άρση των δασμών στους αμερικανικούς αστακούς, λίγο πριν παραιτηθεί.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τη δέουσα σοβαρότητα. Αυτά είναι τα πρώτα θετικά σημάδια και ελπίζουμε ότι θα ενισχυθούν», είπε.

Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ εξακολουθούν να επιβαρύνονται με επιπλέον δασμούς, η Ουάσινγκτον όμως δεν έχει έως τώρα πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης και για ευρωπαϊκά σχέδια φορολόγησης των εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών.