Ούτε νερό δεν είχε το Τατόι επί ΣΥΡΙΖΑ!

Ούτε νερό δεν είχε το Τατόι επί ΣΥΡΙΖΑ!

Τα καλοκαίρια του 2016 του 2017, και του '18 ενδεχομένως και του '19, σε ολόκληρη σχεδόν την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι ήταν παντελώς χωρίς νερό. Ήταν επίσης επί χρόνια χωρίς φύλακες, χωρίς αστυνομικούς, χωρίς περιπολικό ώστε να γίνονται περιπολίες, χωρίς πόρους. Αλλά η απουσία νερού, ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κτήμα, έκτασης 46.000 στρεμμάτων, αποτελεί τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το θράσος να εγκαλέσει το υπουργείο Πολιτισμού, για τη φωτιά στο κτήμα, ενώ επί των ημερών του όλα είχαν φτάσει στα κατώτατα άκρα.

Η τότε πολιτική ηγεσία, στην οποία ανήκαν και ο Κώστας Στρατής και η Μαρία Βλαζάκη, γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα του 2016, αφού οφειλόταν σε αστοχία του υπουργείου. Η υδροδότηση του κτήματος γίνεται από τρεις πηγές που βρίσκονται στην Πάρνηθα. Μια παρέμβαση στο υδροδοτικό σύστημα, δεν ήταν επιτυχής με αποτέλεσμα το νερό να «χάνεται» κάπου στη διαδρομή. Ύστερα από πιέσεις των «Φίλων κτήματος Τατοΐου», εδέησαν από το ΥΠΠΟΑ να επιτρέψουν τη διερεύνηση του προβλήματος, ώστε να λυθεί. Δυστυχώς, δεν λύθηκε τα επόμενα χρόνια και οι πυροσβεστικοί κρουνοί παρέμεναν άδειοι.

Ευτυχώς, δεν ξέσπασε τότε πυρκαγιά. Και ας άναβαν φωτιές όσοι έκαναν πικ-νικ. Και ας έμπαινε το κοινό ανεξέλεγκτα, με μηχανές, ποδήλατα, άλογα, ή και με τα πόδια. Όλο το κτήμα, όπως το είχαμε δει με τα μάτια μας το 2016, ήταν γεμάτο σκουπίδια, πευκοβελόνες, αφρόντιστα δέντρα, κάποια από τα οποία είχαν πέσει, ξερά κλαδιά. Βρισκόταν, όπως και τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό, στη χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ.

Θα συμπληρώσουμε πως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε απολύτως τίποτα και ότι δεν υπήρχε καν μελέτη βιωσιμότητας, αν το Τατόι θα λειτουργούσε ως κέντρο αναψυχής και μουσείο, όπως προγραμματιζόταν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ούτε ιδέα πού θα βρεθούν τα 100 εκατομμύρια που απαιτούνται. Ούτε ενιαίο κέντρο διοίκησης. Ούτε εντάχθηκε κάποιο έργο στο ΕΣΠΑ. Αν και το Ανάκτορο, θα μπορούσε να είχε ενταχθεί με προϋπολογισμό 5 εκατ ευρώ που υπήρχαν, όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου» δήλωσαν η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Στρατής και η Μαρία Βλαζάκη.

«Μεταξύ άλλων ενεργειών, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την κ. Μενδώνη να είναι γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τα περισσότερα από αυτά, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής τα αξιόλογα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτήριο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η ενέργεια αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη, ώστε να μη κινδυνεύουν από πυρκαγιά, κλοπές και βανδαλισμούς, δίνοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς για λόγους συντήρησης και μελέτης, μέχρι τα αντικείμενα να επιστρέψουν μόνιμα στο Τατόι και να εκτεθούν στα κτήρια του κτήματος που θα αποκατασταθούν», υπογραμμίζουν. Δίνοντας στη δημοσιότητα τον χώρο φύλαξης κάποιων αντικειμένων, που για λόγους ασφαλείας δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να κάνουν. Προφανώς, μετά την απομάκρυνσιν εκ της εξουσίας, η σοβαρότης επίσης απέρχεται.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το non paper της Σίας Αναγνωστοπούλου: «Στο διάστημα 2015-2019 ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε έργα υποδομής. Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι στο Κτήμα: η πυρκαγιά, η κλοπή και ο βανδαλισμός. Το Τατόϊ είχε υποφέρει στο παρελθόν από αυτά. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αντιμετώπισαν εξαρχής την προβληματική παροχή ύδατος στο Κτήμα ώστε να υπάρχει προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ρυθμίστηκε ώστε να σταθμεύει πυροσβεστικό όχημα με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το ίδιο να ενισχυθεί η φύλαξη και με αστυνομικό όχημα».

Παραδέχονται δηλαδή και οι ίδιοι ότι το κτήμα ήταν μέχρι την αλλαγή κυβέρνησης χωρίς νερό. Ένα πυροβεστικό όχημα τι να κάνει σε μια πυρκαγιά όπως η χθεσινή;

Κανονικά, δεν θα έπρεπε να μιλάνε για εγκατάλειψη και παραμέληση ενώ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το Τατόι. Το οποίο, αν χθες δεν είχε νερό (που επανασυνδέθηκε εγκαίρως) και αν τον χειμώνα δεν είχε καθαριστεί από ξερά κλαδιά και δέντρα, ίσως σήμερα να θρηνούσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει συναίσθηση των όσων λέει. Αλλά αποδείξεις δεν έχει να δώσει. Ως συνήθως.