Πρόεδρος της Κομισιόν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

Πρόεδρος της Κομισιόν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

«Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

Η νέα ουγγρική νομοθεσία δημιουργεί διακρίσεις

Σχετικά με μη νέα ουγγρική νομοθεσία, ανέφερε ότι «δημιουργεί ξεκάθαρα διακρίσεις», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Κληθείσα να σχολιάσει τη «σκληρή» στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, που είπε ότι «αν η Ουγγαρία δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ», η Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Η Ουγγαρία έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμό και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να παραμείνει στην ΕΕ». «Πρέπει να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι το θέμα με την ουγγρική νομοθεσία έπρεπε να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί θίγει θεμελιώδεις αξίες στην καρδιά της ΕΕ.

Παραδέχτηκε ότι κάποιοι ηγέτες είχαν ανταλλαγές απόψεων με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένες, αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί θέλουν να δείξουν την ισχυρή δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Επιτροπή απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη για τον αμφιλεγόμενο νόμο, με διορία να απαντήσει έως τις 30 Ιουνίου.