8ος χρόνος, ημέρα 2401η
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι ξεθάβουν τους νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι ξεθάβουν τους νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης με ανάρτησή του στο Telegram υποστηρίζει ότι στην πολιορκημένη πόλη τα ρωσικά στρατεύματα ξεθάβουν τους σωρούς των αμάχων από τις αυλές των κατοικιών και πολυκατοικιών και εμποδίζουν την πραγματοποίηση νέων ταφών, αποδίδοντάς το σε μια προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων «να καλύψουν τα εγκλήματα πολέμου».

Χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους κατοίκους της Μαριούπολης που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εκταφής σορών που είχαν προηγουμένως ταφεί σε αυλές κτιρίων κατοικιών».

Επιπλέον, σημειώνει, «οι κατακτητές απαγορεύουν την ταφή ανθρώπων που σκοτώθηκαν από αυτούς».

«Σε κάθε αυλή βάζουν τον δικό τους επόπτη, ο οποίος δεν επιτρέπει στους κατοίκους της Μαριούπολης να ενταφιάσουν στα εδάφη τους νεκρούς συγγενείς και γνωστούς», σημειώνοντας ότι «άγνωστο παραμένει που θα σταλούν οι σοροί».

Και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταγράψει 13 κινητά κρεματόρια στη Μαριούπολη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων πολέμου στην πόλη μας»

«Αλλά δεν θα τα καταφέρουν, ολόκληρος ο κόσμος καταγράφει ήδη πολυάριθμα εγκλήματα του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη. Κάθε εγκληματίας θα τιμωρηθεί!», καταλήγει.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι Ρώσοι «καθαρίζουν» τα εγκλήματά τους

Με δηλώσεις του στο BBC ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσέκνο υποστήριξε νωρίτερα ότι έλαβε πληροφορίες, βάσει των οποίων οι ρωσικές δυνάμεις ξεθάβουν τα πτώματα στην πόλη και συγκεκριμένα στα τμήματα της οποίας βρίσκονται υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο.

«Καθαρίζουν τα εγκλήματά τους μετά τη δημοσιότητα που πήραν όσα συνέβησαν στη Μπούκα και το Ιρπίν. Καθαρίζουν τα σώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από εχθρικά όπλα, εχθρικά αεροπλάνα», ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πως οι Ρώσοι έχουν φέρει κινητά κρεματόρια για τα πτώματα.

Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε επίσης περισσότερη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους στην πόλη, λέγοντας ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Μαριούπολης.

Βρέθηκαν πάνω από 900 σοροί δολοφονημένων αμάχων στο Κίεβο

Περισσότερα από 900 σοροί δολοφονημένων αμάχων ανακαλύφθηκαν στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχους την τοπικής αστυνομίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ένδειξη ότι «εκτελέστηκαν».

Ο αριθμός είναι διπλάσιος από αυτόν που ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι από το είδος των τραυμάτων που βρέθηκαν στους νεκρούς δείχνει ότι πολλοί «απλώς εκτελέστηκαν», όπως δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματικοί.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής δύναμης του Κιέβου Αντρί Νεμπίτοφ ανέφερε ότι τα σώματα των αμάχων εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους ή έγιναν προσωρινές ταφές. Επικαλέστηκε στοιχεία της αστυνομίας που δείχνουν ότι το 95% πέθανε από πυροβολισμούς από τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα, αναφέρει το AP.

«Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι υπό τη (ρωσική) κατοχή, οι άνθρωποι απλώς εκτελέστηκαν στους δρόμους», είπε ο Νεμπίτοφ και πρόσθεσε πως καθημερινά περισσότερα πτώματα εντοπίζονται κάτω από ερείπια και σε ομαδικούς τάφους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων βρέθηκε ήταν την Μπούκα, όπου ήταν περισσότερα από 350, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ , οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο Μπούκα συγκέντρωσαν και έθαψαν νεκρούς στο προάστιο του Κιέβου ενώ παρέμενε υπό ρωσικό έλεγχο. Τα ρωσικά στρατεύματα, πρόσθεσε, «εντοπίζουν» ανθρώπους που εξέφραζαν έντονες φιλοουκρανικές απόψεις.