8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Ουκρανία: Σύλληψη δύο Βρετανών εθελοντών που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια από τους Ρώσους

Ουκρανία: Σύλληψη δύο Βρετανών εθελοντών που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια από τους Ρώσους

Δύο βρετανοί εθελοντές, οι οποίοι εργάζονταν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνελήφθησαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε σημείο ελέγχου νότια της Ζαπορίζια, σύμφωνα με μια οργάνωση αρωγής.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Φόρεϊν Όφις κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει και να ταυτοποιήσει αυτούς τους δύο ανθρώπους», δήλωσε στο Sky News η βρετανή υπουργός Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Presidium Network ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες, αμφότεροι πολίτες, εργάζονταν ως ανεξάρτητοι στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την παροχή τροφίμων, ιατρικών εφοδίων και υποστήριξης για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο Ντόμινικ Μπερν, συνιδρυτής της οργάνωσης, δήλωσε πως η τύχη των δύο ανδρών αγνοείται αφού εισήλθαν σε ελεγχόμενο από τους Ρώσους έδαφος, σχεδιάζοντας να βοηθήσουν στην απομάκρυνση μιας γυναίκας.

Τρεις ώρες από την ώρα που επρόκειτο να είχαν φθάσει στο σπίτι της, η γυναίκα είπε ότι ανακρίθηκε από ρώσους στρατιώτες σχετικά με δύο άνδρες τους οποίους είχαν πιάσει, δήλωσε ο Μπερν.

«Δύο βρετανοί πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν ως εθελοντές και δεν συνδέονταν μαζί μας, αλλά τους γνωρίζαμε, ο Πολ Άρεϊ (γεννημένος το 1977) και ο Ντίλαν Χίλι (γεννημένος το 2000) (...) συνελήφθησαν από το ρωσικό στρατό σε σημείο ελέγχου τη Δευτέρα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπερν, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες «είχαν πάει στην Ουκρανία με δική τους πρωτοβουλία».

«Το βράδυ της Τετάρτης, δέχθηκα τηλεφώνημα και μηνύματα από επαφές τους στην Αγγλία που είπαν ότι αγνοείται η τύχη τους και πιστεύουμε πως ξέρουμε πού βρίσκονται και πως τους έχουν πάρει Ρώσοι», δήλωσε ο Μπερν στο Ρόιτερς.

Χθες, Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως ένας βρετανός υπήκοος σκοτώθηκε και αγνοείται η τύχη ενός άλλου στην Ουκρανία. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο νεκρός είναι ένας βετεράνος του βρετανικού στρατού που πιστεύεται ότι πολεμούσε με ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ