Ουκρανία: Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα

Ουκρανία: Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα

Πάνω από 5,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αν και η ροή τους έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ αναμένει ότι θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια παραπάνω έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την UNHCR, στις 26 Απριλίου, 5.317.219 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 52.452 περισσότεροι σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης ημέρας.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων αυτών, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα.

Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός της χώρας.

Πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).