Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε νόμο κλήσης στο στρατό εφέδρων

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε νόμο κλήσης στο στρατό εφέδρων

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε ένα νόμο που επιτρέπει να καλούνται έφεδροι για στρατιωτική υπηρεσία χωρίς να ανακοινώνεται επιστράτευση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε σήμερα πως το Κίεβο και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες,

Το μέτρο του Ζελένσκι, το οποίο είχε εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, καθιστά δυνατή τη σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. «Αυτό θα καταστήσει δυνατό να στελεχωθούν γρήγορα οι στρατιωτικές μονάδες όλων των αμυντικών δυνάμεων με εφέδρους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τη μαχητική αποτελεσματικότητά τους στη διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης», ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο.

Παρόλα αυτά χθες, ο Ζελένσκι προκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να τον συναντήσει στην περιφέρεια του Ντονμπάς για συνομιλίες για τον τερματισμό της εκεί σύγκρουσης και τη χαλάρωση της έντασης μεταξύ των γειτόνων. «Κύριε Πούτιν! Είμαι έτοιμος να πάω ακόμη πιο πέρα και να σας προσκαλέσω να με συναντήσετε σε οποιαδήποτε περιοχή του ουκρανικού Ντονμπάς, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς το έθνος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας σήμερα το βράδυ.

Η Ουκρανία και η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στο Ντονμπάς, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη εδώ και επτά χρόνια παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, δίπλα στις αυτόνομες ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονμπάς, «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», παρά αποτελούν απαραίτητο «μέτρο» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα ουκρανικά εδάφη ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ένοπλους αυτονομιστές.