Ουκρανία: Ο Πολωνός πρόεδρος θα μιλήσει στο κοινοβούλιο

Ουκρανία: Ο Πολωνός πρόεδρος θα μιλήσει στο κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο για μια νέα επίσκεψη στη χώρα που αντιμετωπίζει τον πόλεμο της Ρωσίας. Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που θα μιλήσει στη Ράντα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από τις τρεις μήνες, σύμφωνα με την πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία.

Ο Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό. Ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει "ολοκληρωτικό πόλεμο" στην Ουκρανία. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εικόνες από το χωριό Μποροντιάνκα, που καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές και πυραύλους, είχε πει ο Ντούντα στην Πρζέμισλ, μια πόλη στη νότια Πολωνία, στα μέσα Απριλίου. Είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Αρχικά ο Ντούντα είχε προτείνει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να λάβει επίσης μέρος σε εκείνη την επίσκεψη. Όμως υπήρχαν ενδείξεις από το Κίεβο τότε πως ο Σταϊνμάιερ δεν ήταν ευπρόσδεκτος εκεί. Οι διαφωνίες θεωρείται τώρα ότι έχουν επιλυθεί.

Το μοναδικό μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου ήταν αυτό τον μήνα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.