7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Ουκρανία: Καταγγελίες για κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα

 Ουκρανία: Καταγγελίες για κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα
APimages

Ρωσικά άρματα μάχης εμφανίζονται σε αναφορές και βίντεο που αναρτήθηκαν σε social media να κινούνται στα ρωσοουκρανικά σύνορα, περιλαμβανομένης της Κριμαίας και περιοχών που ελέγχουν οι στηριζόμενοι από τη Μόσχα αποσχιστές.

Το Κίεβο έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση της Τριμερούς για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ντονμπάς. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φιλορωσικά στρατεύματα στην περιοχή, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση και άμεσα να επαναβεβαιώσει ανεπιφύλακτα την αφοσίωσή της σε μια πολιτική και διπλωματική λύση και στο καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», τονίζει σε δήλωσή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για ανησυχία της Ουάσινγκτον, η οποία «βασίζεται στη ρωσική κλιμάκωση και επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία. Φυσικά, ανησυχούμε για κάθε προσπάθεια από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκφοβίσει τους γείτονές της και εταίρους μας και η Ουκρανία είναι ένας εξ αυτών».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία επιλέξει να κλιμακώσει σε στρατιωτική σύγκρουση, αυτό θα είναι καταστροφικό για εκείνη. Το σχόλιο του Λαβρόφ ήρθε σαν απάντηση στην αντίστοιχη πρόκληση από την ουκρανική πλευρά ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις του Ντονμπάς παραβιάζουν συστηματικά την εκεχειρία που με κόπο έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Λαβρόφ, ανέφερε ότι η μετακίνηση στρατού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφάλειας της Μόσχας και δεν αποτελεί απειλή απέναντι σε κανέναν.

«Αφ' ενός, η αντιπαράθεση έχει βρει τοίχο, όπως συνηθίζεται να λέμε. Αφ' ετέρου, υπάρχει βαθιά στην ψυχή μου μια ελπίδα ότι έχουμε να κάνουμε με ενήλικες που συνειδητοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της αντιπαράθεσης», επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Από τη δική του πλευρά, το Πεντάγωνο επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε κατάσταση αναμονής μιας εν δυνάμει άμεσης κρίσης και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει το θέμα της Ουκρανίας στο τραπέζι του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικάνος Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας και διαβίβασε στον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας τη διαβεβαίωσή του στην ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής παρουσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά,  σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας, οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ουκρανία μόνη της και δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση των επιθετικών φιλοδοξιών της Ρωσίας προς την Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν οι φιλοδυτικές δυνάμεις ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο και εν συνεχεία η Μόσχα προσήρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι.