Ουγγαρία - Πολωνία: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ για την τήρηση αρχών κράτους δικαίου

Ουγγαρία - Πολωνία: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ για την τήρηση αρχών κράτους δικαίου

Παρά την πρόσφατη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της ΕΕ, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανέλεγχος της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου από τις αρχές του 2021.

«Είναι ήδη σαφές ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα ασχοληθούμε με την εφαρμογή του κανονισμού για τον μηχανισμό ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου και έτσι θα ασχοληθούμε επίσης με την Πολωνία και την Ουγγαρία», δήλωσε η Γιούροβα σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας του Βερολίνου «Tagesspiegel».

Κατά των δύο χωρών τρέχουν ήδη οι -προβλεπόμενες από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ - διαδικασίες, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου (του αντιπροσώπου της κυβέρνησης αυτού του κράτους μέλους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

«Στην περίπτωση της Πολωνίας, αφορά -μεταξύ άλλων- στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος το 2015. Και στην Ουγγαρία υπάρχουν επίσης πολλά κρούσματα κακοδιοίκησης τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωστή χρήση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη για το κράτος δικαίου βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να υποβάλουν αρχικά βέτο, το οποίο άρθηκε μετά επίπονες προσπάθειες.