Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν απειλεί να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν απειλεί να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή προς τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλώντας να θέσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου για τη στέρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις χώρες μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, ανέφερε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος mandiner.hu.

«Αν και η Ουγγαρία είναι δεσμευμένη υπέρ της συνεργασίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ομοφωνία για το πακέτο (των μέτρων) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, καθώς και για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid που συναρτάται με τον προϋπολογισμό, αναφέρει η επιστολή που εστάλη στη Γερμανία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τον ουγγρικό ιστότοπο.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για την επιστολή αυτή, η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανία, που διαπραγματεύτηκε εξ ονόματος των 27, συμφώνησαν την Πέμπτη σε έναν μηχανισμό που θα στερεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια τις χώρες μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αυτήν την προσωρινή συμφωνία, ο μελλοντικός προϋπολογισμός θα ενσωματώσει έναν πρωτόγνωρο μηχανισμό που θα εξαρτά την απόδοση των χρηματοδοτήσεων από τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου....)

Ήταν μια κρίσιμη απαίτηση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι διεξήγαγαν σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τις χώρες μέλη, μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου και τη συμφωνία ανάμεσα στους 27 για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid ύψους 750 δισ. ευρώ.

Όμως σύμφωνα με τον mandiner.hu, ο Βίκτορ Ορμπάν εκτιμά πως «ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνεται βασίζεται σε ασαφείς νομικούς ορισμούς» που δημιουργούν κυρίως «περιπτώσεις πολιτικών καταχρήσεων» και πως «αν παραμείνει ως έχει, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου μέτρων».

Η Γερμανία εξασφάλισε στα τέλη Σεπτεμβρίου τη συμφωνία της πλειοψηφίας των χωρών μελών για τον συμβιβασμό που αφορά το κράτος δικαίου. Όμως εννέα χώρες μέλη ψήφισαν εναντίον, εκ των οποίων η Ουγγαρία και η Πολωνία που βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη επανέλαβαν αμέσως την έντονη αντίθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό, απειλώντας να θέσουν βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι δύο χώρες αρνούνται τώρα να δώσουν το πράσινο φως σε μια απόφαση που θα επιτρέπει από την ΕΕ να δανείζεται για να χρηματοδοτεί το σχέδιο ανάκαμψης, καθυστερώντας τη διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ απαιτεί την έγκριση των ευρωβουλευτών καθώς και την ομοφωνία των χωρών μελών.

AP Photo/Czarek Sokolowski