Ουγγαρία: Μεγάλο κανάλι της χώρας στα χέρια φίλου του πρωθυπουργού Όρμπαν

Ουγγαρία: Μεγάλο κανάλι της χώρας στα χέρια φίλου του πρωθυπουργού Όρμπαν

Νέα διοίκηση που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ανέλαβε την Τετάρτη το ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων Hir TV κάτι που ουσιαστικά εδραιώνει την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος του Fidesz στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Το κανάλι ειδήσεων Hir TV ήταν μιας ευρύτερης επιχειρηματικής συμφωνίας ανάμεσα στον αγοραστή Ζόλτ Νιέργκες, φίλου του Βίκτορ Όρμπαν και του μεγιστάνα Λάγιος Σιμίσκα πρώην συμμάχου του Ούγγρου πρωθυπουργού. 

Ο Όρμπαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Απρίλιο, εξασφάλισε τρίτη θητεία στην εξουσία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. 

Θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αιχμή του δόρατος του αγώνα εναντίον της έλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτόκλητος υπερασπιστής της «χριστιανικής Ευρώπης», ο Όρμπαν επιδόθηκε σε ακόμη εντονότερη ξενοφοβική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία, καταφερόμενος αέναα εναντίον του Τζορτζ Σόρος, του αμερικανού επενδυτή, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

(φωτογραφία AP)