Ουγγαρία: Αρχές Ιουνίου θα τερματιστούν οι έκτακτες εξουσίες λέει ο προσωπάρχης του Όρμπαν

Ουγγαρία: Αρχές Ιουνίου θα τερματιστούν οι έκτακτες εξουσίες λέει ο προσωπάρχης του Όρμπαν

Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν  αναμένεται να απεκδυθεί των έκτακτων εξουσιών που ανέλαβε προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στις αρχές Ιουνίου, ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Hir TV αργά χθες Κυριακή.

Ο Όρμπαν δέχεται επικρίσεις ότι υφάρπαξε εξουσίες αφού το κοινοβούλιο έδωσε στην κυβέρνησή του άδεια τον Μάρτιο να κυβερνά μέσω διαταγμάτων για τα ζητήματα σχετικά με την επιδημία covid-19. Μέχρι σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 3.535 κρούσματα του κορονοϊού και 462 θανάτους.

Ο προσωπάρχης του Όρμπαν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου με το οποίο θα προτείνει τη λήξη των έκτακτων εξουσιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αργότερα τον Ιούνιο.

“Σκοπός μας είναι να υποβάλουμε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι Ιούνιος όταν υιοθετηθεί και αρθεί το έκτακτο καθεστώς στην Ουγγαρία”, εξήγησε στο Hir TV.

Το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Όρμπαν Fidesz έχει πλειοψηφία δύο τρίτων, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Καθώς μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ουγγαρία, η χώρα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown. Από σήμερα στη Βουδαπέστη ανοίγουν καταστήματα και εστιατόρια με ανοικτούς χώρους, μέτρα τα οποία ισχύουν εδώ και δύο εβδομάδες στην επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ