Ουάσινγκτον: Εντείνει τον αγώνα κατά αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ουάσινγκτον: Εντείνει τον αγώνα κατά αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

   

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οριστικοποίησε κανονισμό που θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση σε 15 χρόνια κατά 85% των εκπομπών υδροφθορανθράκων, ενός αερίου που ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές και χρησιμοποιείται συνήθως σε ψυγεία και κλιματιστικά, σε μια κίνηση που θα βοηθήσει να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυτήν την δεκαετία.

Ο κανονισμός αυτός έχει στόχο την σταδιακή κατάργηση της χρήσης υδροφθορανθράκων (HFC) κατά 85% σε μια σειρά από κοινές συσκευές και υλοποιεί νομοθεσία που υιοθετήθηκε με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο πέρυσι. Επίσης με αυτόν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με την τροπολογία του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια παγκόσμια συνθήκη για την μείωση των HFC, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει.

Πρόκειται για "μια από τις πιο σημαντικές ομοσπονδιακές δράσεις για την μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος (που γίνεται) εδώ και δεκαετίες", σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ο κανονισμός αυτός είχε ήδη ανακοινωθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά πλέον "οριστικοποιήθηκε", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάικλ Ρίγκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτός θα επιτρέψει την μείωση των αμερικανικών εκπομπών κατά 4,5 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, το οποίο αναλογεί σε περίπου τρία χρόνια εκπομπών του ενεργειακού τομέα της χώρας, υπογράμμισε.

"Πραγματικά στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε όλοι μέσα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή", είχε δηλώσει την Τρίτη το βράδυ σε δημοσιογράφους η Εθνική Σύμβουλος για το Κλίμα Τζίνα Μακάρθι.

Η οριστικοποίηση του κανονισμού αυτού επιτυγχάνεται ενώ απομένουν μόλις εβδομάδες πριν από την καθοριστικής σημασίας σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP26, στη Γλασκώβη. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προωθεί διάφορα μέτρα για το κλίμα μέσω εκτελεστικών ενεργειών, ενώ άλλες σημαντικές προτάσεις για το κλίμα εξαρτώνται από την υιοθέτηση του προϋπολογισμού και νομοσχεδίων για τις υποδομές από το Κογκρέσο.

Οι υδροφθοράνθρακες είναι ψυκτικά αέρια που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά, τα ψυγεία ή ακόμη για την παρασκευή μονωτικών αφρών.

Αυτοί μπορούν να είναι "χιλιάδες φορές πιο ισχυροί από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά την υπερθέρμανση" του πλανήτη μας, σημείωσε σήμερα η Μακάρθι κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η δράση αυτή, η οποία θα αρχίσει το 2022, θα επιτρέψει "να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες" θέσεις εργασίας.

Πρακτικά αφορά κυρίως στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στους υδροφθοράνθρακες και στην χρήση τους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στα ομοσπονδιακά κτίρια και τον εξοπλισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αγωνιστεί κατά της παράνομης εισαγωγής HFC.

"Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων στους HFC, άρα η πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης είναι καλή για την οικονομία μας", πρόσθεσε η Μακάρθι.

Αυτό το αμερικανικό μέτρο θα συμβάλλει εξάλλου στην υλοποίηση των στόχων της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 50-52% τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Οι υδροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1990 σε αντικατάσταση των CFC (χλωροφθοράνθρακες), που ήταν βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος και που είχαν γι'αυτόν τον λόγο απαγορευτεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Η τροπολογία του Κιγκάλι στο πρωτόκολλο αυτό προβλέπει ότι μια ομάδα χωρών, οι λεγόμενες "ανεπτυγμένες", θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση υδροφθορανθράκων κατά 85% ως το 2036, με τον στόχο αυτόν να μετατίθεται για μερικά χρόνια για άλλες χώρες. Αν αυτή γίνει σεβαστή, μπορεί να μειώσει κατά 0,5 βαθμό Κελσίου την υπερθέρμανση του πλανήτη ως το 2100, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι υδροφθοράνθρακες όπως και οι χλωροφθοράνθρακες ανήκουν στην οικογένεια των φθοριούχων αερίων.