Οταν ο Τσιτσιπάς έγινε «αφεντικό του εαυτού του»

Οταν ο Τσιτσιπάς έγινε «αφεντικό του εαυτού του»

«Be your own boss», έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην κάμερα μόλις νίκησε τον Ισνερ και πέρασε στους «16» του Ρολάν Γκαρός. «Γίνε το αφεντικό του εαυτού σου»… Είναι ένα από τα πράγματα που έμαθε από μικρός, καλά και στην πράξη, καθώς κατάλαβε από νωρίς ότι σε ένα σπορ με τον μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας παγκοσμίως, απλά δεν γίνεται αλλιώς.

*Οταν μάθεις να ζητάς βοήθειες και όχι στηρίγματα…

*Όταν εντάσσεσαι σε «συλλογικότητες», αντί να προσπαθείς να σταθείς μόνος σου…

*Όταν σταματάς την προσπάθεια, γιατί βαρέθηκες ή επειδή είδες κάποια πράγματα να μη σου βγαίνουν στην αρχή…

*Οταν γλυκαίνεσαι από τα λεφτά και τη δημοσιότητα και την ψωνίζεις, αντί να θεωρείς την όποια επιτυχία ξεκίνημα για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια που θα σου φέρει σημαντικότερες κατακτήσεις…

…Τότε το πιθανότερο να σπαταλήσεις το ταλέντο σου και ν' αρχίσεις να απορείς για το τι γίνεται και πάνε όλα στραβά, ρίχνοντας συνήθως το φταίξιμο στους άλλους, στην τύχη, στις αναποδιές και στην… γκαντεμιά!

Ο χώρος του αθλητισμού, ειδικότερα στο υψηλότερο επίπεδο, είναι γεμάτος από τέτοιες περιπτώσεις. Αστεράκια που έλαμψαν μέχρι τα 20 και μετά εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, είτε λόγω τεμπελιάς, είτε με αφορμή την κακή καθοδήγηση ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς τους, είτε από σύνδρομα μεγαλομανίας, είτε, είτε, είτε… Πήγε κι ο Τσιτσιπάς να την πατήσει με παρόμοιο τρόπο. Πολλές φορές έπεσε στις παγίδες που δημιουργεί ο κόσμος του Facebook, του Twitter και του Instagram. Αρχισε να τσακώνεται με αγνώστους που δεν τον γούσταραν, να απαντά στα αρνητικά και γενικότερα να καταναλώνει μεγάλο μέρος ενέργειας και θετικής σκέψης σε πράγματα που δεν είχαν καμιά σημασία για την καριέρα του, μόνο και μόνο επειδή πίστεψε πως έγινε κάποιος πριν γίνει οτιδήποτε, μη αντέχοντας την αμφισβήτηση, χωρίς να είναι σε θέση να διακρίνει ποιος «του τη λέει» κι αν αξίζει τον κόπο να ασχολείται μαζί του. Ενιωθε την ανάγκη να δίνει εξηγήσεις για οτιδήποτε έλεγε, ή έκανε. Σπατάλησε χρόνο και προσπάθεια σε ανούσια, και λόγω χαρακτήρα και λόγω ηλικίας. Ωσπου κατάλαβε το αδιέξοδο και αναζήτησε εκείνους που θα του έδιναν το κίνητρο να ξεκολλήσει και να επικεντρωθεί στην προσπάθειά του, πρώτα να κερδίσει το Ρολάν Γκαρός και μετά να φτάσει το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, καταλαβαίνοντας ότι εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις στον οποιονδήποτε.

Πλέον, οι εκνευρισμοί και οι extreme αντιδράσεις στις προπονήσεις και στους αγώνες είναι ελάχιστες. Στο λεξιλόγιο των δηλώσεών του κυριαρχούν η «υπομονή» και η «ψυχολογία». Το μυαλό βρίσκεται στον στόχο και φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο τελευταίο παιχνίδι. Ο Αμερικανός Ισνερ έδειξε ότι είχε σκοπό να τον απορρυθμίσει και να τον βγάλει εκτός, παίζοντας περισσότερο με τα νεύρα του, παρά με τον ίδιο. Τα κατάφερε μόνο στο πρώτο σετ. Μετά είδε τον πραγματικό Τσιτσιπά, που αρνείται να παρασυρθεί ή να παίξει για τον αντίπαλο με τη συμπεριφορά του. Και νίκησε εύκολα με 3-1 σετ. Αφεντικό του εαυτού του!