Όταν η «Γενική Συνέλευση» στα πανεπιστήμια υποκαθιστά την Πολιτεία

Όταν η «Γενική Συνέλευση» στα πανεπιστήμια υποκαθιστά την Πολιτεία

Η αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια, η έξωση των παραβατικών εξωπανεπιστημιακών στοιχείων και συμμοριών, η απόδοση του χώρου σε αυτούς που πρέπει να ανήκει δηλαδή στην πανεπιστημιακή κοινότητα και η προσπάθεια να θυμίσουν και εξωτερικά τουλάχιστον τα ελληνικά ΑΕΙ, τα κτίρια των πανεπιστημίων όλου του κόσμου, ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και μια εξαγγελία που με την εξαίρεση των ιδεοληπτικών της δήθεν Αριστεράς (καθώς ο πραγματικός Αριστερός δεν θα ανεχόταν την καταβαράθρωση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και την μετατροπή των ΑΕΙ σε άντρο ατιμωρησίας που δεν έχει καμιά σχέση με την ακαδημαϊκή λειτουργία) και όλων όσων επενδύουν στην βία και θέλουν θύλακες παρανομίας υπό την κάλυψη μάλιστα του ασύλου, έχει την παλλαϊκή στήριξή.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε προχθές στον ΑΝΤ1 ότι «..η μάχη αυτή δεν θα κερδηθεί από τους παραβάτες αλλα από το κράτος δικαίου ακόμη κι αν η αστυνομία χρειαστεί να μπαίνει πιο συχνά στα Πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις…».

Καταλήψεις οι οποίες γίνονται ανεξέλεγκτα σε σχολεία, σε πανεπιστήμια. Άλλοτε ως πρωτοβουλία κάποιων μαθητών - φοιτητών, άλλοτε ως αποφάσεις λεγόμενων Γενικών Συνελεύσεων.

Έτσι προκαλεί μάλλον δυσάρεστη έκπληξη η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου που παρουσιάζοντας την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είπε και τα εξής με αφορμή τη νέα κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ:

«Η εικόνα που μας έχει δώσει ο πρύτανης είναι ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να υποτιμήσουμε και να μην σεβαστούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Είναι φοιτητές, έχουν τις διαδικασίες τους και αυτές είναι σεβαστές. Δεν είναι δουλειά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας ούτε να τις κρίνει, ούτε να τις αξιολογήσει. Δουλειά του υπουργείου και της Αστυνομίας μας είναι η ασφάλεια του πολίτη».

Κανείς δεν θα ζητήσει από έναν υπουργό της κυβέρνησης να παρανομήσει. Αλλά δεν είναι δυνατόν ένας από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αυτός μάλιστα που θα κληθεί να επιβλέψει την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια να δηλώνει ότι οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων ή «Γενικών Συνελεύσεων» είναι στο απυρόβλητο.

Και είναι ακόμη χειρότερο βεβαίως ότι αυτό δείχνει να αποδέχεται και ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, αυτός δηλαδή που θα κληθεί το επόμενο διάστημα να διαχειριστεί κρίσεις και να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Από πού κι ως πού ο φοιτητικός σύλλογος και η κατ' ευφημισμό Γενική Συνέλευση είναι αρμόδιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Δημόσιας περιουσίας; Με βάση ποιόν νόμο μια ομάδα φοιτητών που αυτοχρίζονται «Γενική Συνέλευση» μονίμως χωρίς τις αναγκαίες απαρτίες και πλειοψηφίες, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την κατάληψη δημοσίου κτιρίου; Γιατί ο πρύτανης και ο κ. υπουργός αναγνωρίζουν και αναθέτουν τέτοιες «αρμοδιότητες» και «εξουσίες» σε συνδικαλιστές φοιτητές;

Πώς θα φαινόταν στον κ. υπουργό εάν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί μαζεύονταν και με «Γενική Συνέλευση», αποφάσιζαν να καταλάβουν το υπουργείο του ή την ΓΑΔΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας; Θα ήταν τότε σεβαστές οι αποφάσεις της «Γενικής Συνέλευσης»; Τι θα ελεγε ο κ.Υπουργος αν η «Γενική Συνέλευση» των αστυνομικων αποφάσιζε την κατάληψη του υπουργείου η των αστυνομικών τμημάτων;

Η Δημόσια περιουσία και ειδικά ο χώρος των ΑΕΙ δεν μπορεί να εγκαταλείπεται στις διαθέσεις οποιασδήποτε ψευδεπίγραφης «Γενικής Συνέλευσης». Η αμεσοδημοκρατία αυτού του είδους το πρώτο που πλήττει είναι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και την ίδια την Δημοκρατία. Γι' αυτό πριν ξαναμιλήσουν πρυτάνεις και υπουργοί, καλό θα είναι να μας δείξουν πρώτα με ποιο νόμο με ποιο κανονισμό μπορεί κάποιος να αποφασίζει την κατάληψη πανεπιστημίου και η «οποία πρέπει να είναι σεβαστή»…

Έτσι φαίνεται ότι αναγάγεται η «Γενική Συνέλευση» των φοιτητών.