Ορμπάν: Να μη συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής

Ορμπάν: Να μη συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής

Οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, τονίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Στην επιστολή, με ημερομηνία 23 Μαΐου, ο Ορμπάν είπε ότι είναι απίθανο να βρεθεί λύση μέχρι τότε και ότι η Ουγγαρία δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

«Πρώτα πρέπει να βρούμε λύσεις και μετά να επιβληθούν οι κυρώσεις» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών χωρίς ομοφωνία θα ήταν αντιπαραγωγικό» αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, τόνισε ότι πως οι όποιες κυρώσεις δεν πρέπει να συζητηθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 30 – 31 Μαΐου, σημειώνοντας πως εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας των ζητημάτων «είναι απίθανο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση».

«Βλέποντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί μια συνολική λύση πριν από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου», είπε για να συμπληρώσει πως «είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση του πακέτου κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει πει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Ο Ορμπάν είπε επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν πρόσφερε την περασμένη εβδομάδα πακέτο στήριξης έως και 2 δισ.ευρώ σε χώρες που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και εξαρτώνται από τη ρωσική προσφορά, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, ενώ τους προσφέρθηκε και μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος.

Ωστόσο, ο Ορμπάν είπε ότι υπήρξαν «ενθαρρυντικά μηνύματα» από την Κομισιόν ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παρέχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, αλλά πρόσθεσε ότι «το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 18 Μαΐου δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε θέσει».

Οι Financial Times για την αρνητική στάση του Ορμπάν

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα δημοσίευμα των FT ανέφερε πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν αρνητικός σε κάθε συζήτηση στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα για το προτεινόμενο από την ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν προσπαθεί όλο το Μάιο να κερδίσει τη συγκατάθεση των κρατών-μελών σ' ένα έκτο πακέτο κυρώσεων που θα περιλάμβανε το εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο, αντιμετωπίζοντας την επίμονη αντίδραση της Ουγγαρίας αλλά και τις αμφιβολίες της Σλοβακίας και της Τσεχίας που έχουν μεγάλη εξάρτηση από αυτό.

Μοραβιέτσκι: Αμφιλεγόμενο θέμα στην ΕΕ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας είναι ένα «αμφιλεγόμενο σημείο» και υπογράμμισε ότι αυτό που θα έβλαπτε περισσότερο τη Ρωσία θα ήταν η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Μιλώντας στο CNN, ο Mοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία «εργάζεται προς την ενότητα» σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο για ορισμένες χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, επικαλούμενη την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Πάντως, ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο εκδηλωτικές και να «κρύβονται πίσω» από την πλάτη του Βίκτορ Όρμπαν.