Ορμπάν: Επιβολή φόρων σε τράπεζες και εταιρείες με υπερκέρδη για την ενίσχυση του προϋπολογισμού

Ορμπάν: Επιβολή φόρων σε τράπεζες και εταιρείες με υπερκέρδη για την ενίσχυση του προϋπολογισμού

Η Ουγγαρία θα υποχρεώσει τις τράπεζες, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις ενεργειακές εταιρείες και τις αεροπορικές να πληρώσουν «ένα μεγάλο μέρος των επιπλέον κερδών τους» στον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Όρμπαν είπε ότι οι ειδικοί φόροι θα ισχύσουν το 2022 και το 2023, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες που αποκομίζουν «υπερκέρδη» στη σημερινή δύσκολη κατάσταση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων τιμών, θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος της ενίσχυσης του ουγγρικού στρατού και να χρηματοδοτήσουν τις ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.

Ο Όρμπαν δεν διευκρίνισε το ύψος των εσόδων στα οποία στοχεύουν από τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη. «Θα υποχρεώσουμε τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, την ενεργειακή βιομηχανία και εμπορικές εταιρείες, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώσουν μεγάλο μέρος των επιπλέον κερδών τους σε δύο κρατικά ταμεία», είπε ο Όρμπαν.

. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όρμπαν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2010 και κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές τον περασμένο μήνα, αποφάσισε να επιβάλει ξαφνικά φόρους σε τράπεζες και άλλους τομείς για να κλείσει τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Όρμπαν σταθεροποίησε την οικονομία με μια σειρά από  φόρους σε τράπεζες, λιανικές και ενεργειακές επιχειρήσεις μετά το 2010, οι οποίοι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος, αλλά διέβρωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το φιορίνι  υποχώρησε στα 391,75 έναντι του ευρώ από περίπου 389 μετά τα σχόλια του Ορμπάν, ενώ οι μετοχές της OTP Bank υποχώρησαν 4,69% νωρίτερα την Τετάρτη. Αντιμέτωπος με την έκρηξη του πληθωρισμού, ο εθνικιστής ηγέτης είχε επιβάλει ανώτατα όρια στις τιμές των βασικών τροφίμων, των καυσίμων και των στεγαστικών δανείων, πέραν του περιορισμού των λογαριασμών ενέργειας.