Όρμπαν: Δεν στηρίζουμε τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο – Είναι «ατομική βόμβα» για την οικονομία μας

Όρμπαν: Δεν στηρίζουμε τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο – Είναι «ατομική βόμβα» για την οικονομία μας

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο State Radio την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, είπε πως η πρόταση της Κομισιόν θα ισοδυναμούσε με μια «ατομική βόμβα» στην ουγγρική οικονομία, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αν δει μια νέα πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα ουγγρικά συμφέροντα.

O Όρμπαν, σύμφωνα με το Reuters,  είπε πως οι προτάσεις της ΕΕ έχουν «διάφορα προβλήματα» και «με την τωρινή τους μορφή δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε», προσθέτοντας πως «οι αλλαγές στα διυλιστήρια θα επέφεραν σημαντικό κόστος».

Εν συνεχεία, είπε πως «δεν επιθυμούμε να μπούμε σε τροχιά σύγκρουση με την ΕΕ αλλά θέλω να συνεργαστώ μαζί τους αλλά οι κυρώσεις μέχρι στιγμής περισσότερα προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην Ευρώπη παρά στη Ρωσία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στις κυρώσεις έχουμε μια “κόκκινη γραμμή”.».

Επίσης, είπε πως δεν θα στηρίξει κυρώσεις που αφορούν θρησκευτικούς ηγέτες, εννοώντας τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο και τόνισε πως «ο πόλεμος είναι μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δεν είναι της Ουγγαρίας».

Τέλος, τόνισε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και δεν πρόκειται να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία».