Ορκίζεται σήμερα ο Ερντογάν - Νέα εποχή στην Τουρκία

Δευτέρα 09 Ιουλίου 2018, 09:30 - Τελευταία ενημέρωση: 09:36
-A +A
Ορκίζεται σήμερα ο Ερντογάν - Νέα εποχή στην Τουρκία

Το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Τουρκίας, και φυσικά για ολόκληρη την περιοχή, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα νέο πια σύστημα, της Προεδρικής Δημοκρατίας.

Θα ορκιστεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα προεδρεύσει εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας η οποία πέρασε στο προεδρικό σύστημα, βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης που υιοθετήθηκε μέσω του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017.

Εχοντας πετύχει τον στόχο του, ο Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται σε έναν μεγάλο πολιτικό παίκτη, καθώς κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας από το 1994 όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και κυρίως από το 2002, όταν το κόμμα που ίδρυσε μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Μπουλέντ Αρίντς (τους οποίους έχει πλέον παραμερίσει και περιθωριοποιήσει) κέρδισε τις εκλογές και συνεχίζει από τότε να είναι στην εξουσία.

Η ιστορία των τελευταίων ετών και το πώς ο βασικός υποστηρικτής του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, έγινε ο δαίμονας της Τουρκίας, που πλέον ακόμη και η αναφορά στο πρόσωπό του ή η υποψία θετικής στάσης απέναντι στον ιμάμη οδηγεί στη φυλακή, αλλά και στο πώς εξελίχθηκε η υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος ώστε να επιβληθεί ένα σκληρό καθεστώς από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστά.

Ο Τούρκος ηγέτης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες χειραγωγεί πλέον την ίδια τη Δημοκρατία, όπως έχει σταδιακά όλο το διάστημα από το καλοκαίρι του 2016 χειραγωγήσει και ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τον Στρατό, τα ΜΜΕ, την επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

18.000 διώξεις σε στρατιώτες και αστυνομικούς

 

Το τελευταία κύμα διώξεων που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή αφορά 18.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει ενός προεδρικού διατάγματος που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Ερντογάν «θα έχει πλέον τη θεσμική και νομική εξουσία για να ελέγχει σχεδόν τα πάντα» βάσει του νέου συστήματος, εξηγεί η Αϊσέ Αγιάτα καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.

Ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Ερντογάν «θα έχει τον έλεγχο των βουλευτών του κόμματός του, κάτι που σημαίνει ότι θα ελέγχει την εκτελεστική, τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία της χώρας», υπογράμμισε ο Εμρέ Ερντογάν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.

«Ένα τέτοιο σύστημα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για έναν πρόεδρο (…) ώστε να κυβερνήσει μόνος του τη χώρα», προσθέτει.

Βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το AKP κέρδισε 295 έδρες σε σύνολο 600 και το εθνικιστικό κόμμα MHP 49 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο του το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει την πλειοψηφία και βασίζεται στον σύμμαχό του, το MHP, για να ελέγχει το κοινοβούλιο.

Όμως «συν τω χρόνω, το MHP ενδέχεται να αναθεωρήσει τη θέση του και να υποβάλει αιτήματα», όπως θέσεις στην κυβέρνηση ή άλλες υποχωρήσεις, σημειώνει η Αγιάτα.

Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι η συμμαχία με το MHP θα οδηγήσει σε μια σκλήρυνση της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν, κυρίως σε ό,τι αφορά το κουρδικό.

Μετά την ορκωμοσία του σήμερα, ο Ερντογάν θα παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να μετρά 16 υπουργούς έναντι 26 που είχε μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια πολλά υπουργεία θα συγχωνευθούν, όπως αυτό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο πλέον θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα