Τραγωδία δίχως τέλος -  Στους 81 οι νεκροί με άγνωστο αριθμό αγνοούμενων

Τραγωδία δίχως τέλος - Στους 81 οι νεκροί με άγνωστο αριθμό αγνοούμενων

Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στις περιοχές Μάτι και Νέο Βουτζάς λαμβάνει δυσθεώρητες διαστάσεις με τους νεκρούς να έχουν φτάσει ήδη τους 81 και τους αρμοδίους να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξησή τους.

Η τραγωδία που έπληξε την Αττική δείχνει να μην έχει τέλος εξ αιτίας της ύπαρξης αγνοούμενων τον ακριβή αριθμό των οποίων ουδείς γνωρίζει. 

Την ίδια στιγμή οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την πληγείσα περιοχή ενώ επαναλαμβάνονται σε κτήρια και σημεία που διερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λάθους.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση του 81ου θύματος, μιας γυναίκας, που βρέθηκε από τους άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι της παρά το γεγονός πως ο γιός την είχε αναζητήσει ερευνώντας το σπίτι κατ επανάληψη

Την ίδια στιγμή οι πρώτες καταγραφές των αρμοδίων κλιμακίων δείχνουν πως τα κτήρια, σπίτια, καταστήματα και άλλοι χώροι που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα είναι πολλά. Ήδη από τα 720 που είχαν ελεγχθεί μέχρι το μεσημέρι , στα 200 είναι μη κατοικήσιμα.

Οι σημερινές εξελίξεις

Τελευταία ενημέρωση 21:20

Ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα δείγματα DNA των θυμάτων της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δέκα ταυτοποιήσεις ενώ αναμένονται να γίνουν και άλλες μέχρι το Σάββατο.

Τελευταία ενημέρωση 18:20

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Τελευταία ενημέρωση 15:05

Μεγάλη αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί με τα 9χρονα δίδυμα κορίτσια, που παραμένουν αγνοούμενα από το απόγευμα της Δευτέρας. Το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε Amber Alert, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εντοπίστηκε από την αστυνομία ο άνδρας που ισχυριζόταν πως τα δύο κορίτσια που φαίνονται στο βίντεο ήταν δικά του και ταυτοποιήθηκε πως λέει την αλήθεια. 

Τελευταία ενημέρωση 14:30

Ξεπερνούν τα 200 τα «κόκκινα» κτίρια στην Ανατολική Αττική, ενώ πάνω από 139 καταστράφηκαν στην Κινέτα, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Τελευταία ενημέρωση 12:55

Στους 79 νεκρούς, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Πυροσβεστική, προστίθενται ακόμα δύο άτομα. Ο ένας είναι 84χρονος εγκαυματίας που κατέληξε στο Θριάσιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στη Μάκρη. 

Τελευταία ενημέρωση 12:10

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντοπίστηκε μια γυναίκα, νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι, μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. 

Τελευταία ενημέρωση 11:42

Άλλο ένα θύμα των φονικών πυρκαγιών κατέληξε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Πρόκειται -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- για 84χρονο, που έφερε σοβαρά εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματός του, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των νεκρών στους 80. 

Τελευταία ενημέρωση 10:55

Στους 79 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη. 71 ενήλικες παραμένουν τραυματίες στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 10 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 

Επίσης, 11 παιδιά βρίσκονται στο Παίδων, ωστόσο κανενός η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. 

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε η κα Μαλλίρη. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Επίσης, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επανέλαβε πως οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199.

Τελευταία ενημέρωση 09:00

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναζήτηση των 9χρονων δίδυμων κοριτσιών, που παραμένουν αγνοούμενα μαζί με τον παππού και τη γιαγιά τους από το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ο πατέρας τους, Γιάννης Φιλιππόπουλος, ζητά να μεταδοθεί το μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση και όποιος γνωρίζει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους να επικοινωνήσει μαζί του. 

Ο συντονιστής της έρευνας για τα δύο αγνοούμενα κοριτσάκια Βασίλης Ανδριόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για δύο κορίτσια 9 ετών, με ύψος 1,30 και μακριά καστανά μαλλιά. 

Τελευταία ενημέρωση 08:32

Για λάθος υπολογισμούς και υποτίμηση της φωτιάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως οι νεκροί είναι 77. 

Ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε το ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των οικισμών, ωστόσο διευκρίνισε πως ακόμα κι αν είχε δοθεί δεν θα μπορούσε πρακτικά και χρονικά να γίνει η εκκένωση λόγω της ταχύτητας της φωτιάς. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν ότι η φωτιά κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο, έγιναν λάθος υπολογισμοί. Ακόμα και να δινόταν εντολή εκκένωσης θα απαιτούνταν μια ώρα. Η φωτιά τα έκαψε όλα μέσα σε μισή ώρα, είπε ο δήμαρχος. 

Συνεχίζονται οι έρευνες 

Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις ανεύρευσης τυχόν αγνοούμενων υπό αντίξοες συνθήκες καθώς η πληγείσα περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση αλλά και υδροδότηση. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παροχή νερού θα επανέλθει σε περίπου 15 ημέρες και η τροφοδοσία με ρεύμα σε έναν μήνα.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική εξακολουθεί να κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας αποκάλυψε εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ανατολική Αττική, με τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και φυσικό περιβάλλον.

 

Εναέρια πλάνα τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν από ελικόπτερο του στρατού και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Αττική έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τεράστιες εκτάσεις που μέχρι χθες ήταν δάση, σπίτια και καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο.Τα πάντα είναι απανθρακωμένα, ενώ σε πολλά σημεία οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.