«Ώρα μηδέν» για την επιχείρηση εκκένωσης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

«Ώρα μηδέν» για την επιχείρηση εκκένωσης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ξεκίνησε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η τελευταία αμερικανική επιχείρηση απομάκρυνσης, σηματοδοτώντας το τέλος των πτήσεων «σωτηρίας», λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να αναφέρουν ότι oι απειλές εναντίον του αεροδρομίου παραμένουν «πραγματικές» και «συγκεκριμένες».

«Η επιχείρηση αυτή ήταν ανέκαθεν επικίνδυνη αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο», υπογράμμισε ο Κίρμπι. «Οι απειλές είναι πραγματικές και συχνά πολύ συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν (…) για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν λάθη ή παρανοήσεις», συνέχισε, αρνούμενος να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ χθες, Κυριακή. Πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση για τους Αμερικανούς και για άλλους ώστε να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο. «Οι Ταλιμπάν έχουν επικοινωνήσει και κατ΄ιδίαν και δημοσίως ότι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Μετά την 31η Αυγούστου θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφαλής διέλευση για κάθε Αμερικανό πολίτη, κάθε νομίμως μόνιμο κάτοικο», είπε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί στην εκπομπή του CBS «Face the Nation». Αυτό προϋποθέτει κάποιας μορφής συνεχή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν, που έχουν σήμερα τον έλεγχο της χώρας, την οποία κυβερνούσαν από το 1996 ως το 2001, όταν ανατράπηκαν από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Nωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες, Κυριακή, με μη επανδρωμένο αεροπλάνο στην Καμπούλ με στόχο έναν ύποπτο καμικάζι χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων, σε μια συνέντευξη του παραχώρησε σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Πηγές που επικαλέστηκε το CNN, έκαναν λόγο για θανάτους αμάχων, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση. 

Ο εκπρόσωπος είπε σε γραπτή του απάντηση στο CGTN ότι είναι παράνομο οι ΗΠΑ να εξαπολύουν επιθέσεις κατά βούληση σε άλλες χώρες.

«Αν υπήρχε πιθανή απειλή στο Αφγανιστάν θα έπρεπε να έχει αναφερθεί σε εμάς, όχι να γίνει μια αυθαίρετη επίθεση που προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων», είπε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ προσθέτοντας ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν ότι ο καμικάζι προετοίμαζε για λογαριασμό του ISIS-K –του τοπικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που είναι εχθρός τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν– επίθεση με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν.