Ώρα αποφάσεων για Merkel, Schulz και Seehofer: Ναι ή όχι σε «μεγάλο συνασπισμό»;

Ώρα αποφάσεων για Merkel, Schulz και Seehofer: Ναι ή όχι σε «μεγάλο συνασπισμό»;

Στην πιο κρίσιμη φάση τους έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες, οι βαυαροί εταίροι τους Χριστιανοκοινωνιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα, πιθανότατα αργά τη νύχτα (αν και δεν αποκλείεται παράταση...), πέντε ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού», από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον της Angela Merkel.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Karl-Rudolf Korte, η καγκελάριος θα είναι «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας, καθώς είναι ήδη αποδυναμωμένη από την εκλογική της νίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο με το χειρότερο μεταπολεμικά ποσοστό για την Ένωση CDU/CSU. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους της, δηλαδή για ηγέτη της CSU, Horst Seehofer και για τον πρόεδρο του SPD, Martin Schulz, ο οποίος κινδυνεύει να χρεωθεί την πτώση του κόμματός του κάτω και από το 20%.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα κόμματα και τους ηγέτες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση στους τρεις ηγέτες ώστε να καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία και να ξεκινήσει η επόμενη φάση των συνομιλιών, που θα αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα και την κατανομή των διάφορων υπουργείων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η δήλωση του Steimeier αντικατοπτρίζει και τις θέσεις που έχουν εκφράσει τόσο οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας όσο και οι αποκαλούμενοι «Σοφοί», που έχουν χαρακτηρίσει ουσιαστικά ανεπιθύμητα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας και, πολύ περισσότερο, διεξαγωγής νέων εκλογών.

Ωστόσο, παρά την ασφυκτική πίεση που ασκείται στους τρεις ηγέτες, είναι φανερό ότι υπάρχουν αρκετοί σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν προτού φανεί... λευκός καπνός πάνω από το Βερολίνο. 

«Μια νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει κυρίως να δρομολογήσει τη συζήτηση για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμμετείχαμε υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή θα ενισχύσει την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Schulz, λίγο πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, προσερχόμενος στο Μέγαρο «Willy Brandt» του κόμματός του, στο Βερολίνο, όπου αυτές θα διεξαχθούν.

Η Merkel, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε κατά την προσέλευσή της ότι θα εργασθεί με εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί. Πρόσθεσε, όμως, ότι «φυσικά έχουμε κατά νου ότι πρέπει αν ακολουθήσουμε την ορθή πολιτική για την χώρα. Στον βαθμό αυτό, θα είναι μια δύσκολη ημέρα». Οι πολίτες αναμένουν από μας ότι θα βρούμε λύσεις, πρόσθεσε η καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου, τα μέλη του SPD θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την καταρχήν συμφωνία, εφόσον φυσικά αυτή επιτευχθεί. Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι διαρροές που έχουν ήδη υπάρξει περί προσέγγισης των «3» σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό (με μείωση του συντελεστή για τα ανώτερα εισοδήματα), την κλιματική αλλαγή (με παράταση κατά μερικά έτη του στόχου που έχει τεθεί για το 2020) και για το μεταναστευτικό δυσκολεύουν τη θέση του Schulz, καθώς θεωρείται ότι αποτυπώνουν σαφή μετακίνησή του προς τα δεξιά.

Κοντός ψαλμός...

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Michael Sohn