Optima bank: Ελκυστικές αποτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Optima bank: Ελκυστικές αποτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Το θετικό μακροπρόθεσμο outlook και τις ελκυστικές - κατά πολύ συμπιεσμένες - αποτιμήσεις που προσφέρουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει σε έκθεσή της της Optima bank, δίνοντας και για τις τέσσερις σύσταση «buy» με φόντο το εξαιρετικό discount που παρουσιάζουν σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Ειδικότερα, η Optima επισημαίνει ότι το χρηματοοικονομικό ράλι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν έχει λόγο να διακοπεί και αξιολογεί ότι η αποτίμηση για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς είναι πολλαπλώς συμπιεσμένη, δίνοντας ως εκ τούτου σύσταση «buy».

Έπειτα από το ταραχώδες 2020, σημειώνει η Optima, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές προσαρμογές της περασμένης δεκαετίας, εκτιμώντας ότι η χώρα θα επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που θα ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

Αναφέροντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενδέχεται ωστόσο να επιβαρυνθεί σε NPEs κατά έως και 13 δισ. ευρώ το 2020-21, η Optima υποστηρίζει τη σύστασή της επισημαίνοντας τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, τα προγράμματα «Γέφυρα» με δάνεια άνω των 12 δισ., τα κίνητρα αναδιάρθρωσης που διαθέτουν οι ίδιες οι τράπεζας καθώς και την μαζική χρηματοοικονομική επέκταση που αναμένεται, και που θα επιταχύνει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, στη βάση ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» θα ενεργοποιηθεί άμεσα, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες και αναμένεται να επιτύχουν μονοψήφια αναλογία NPEs από το 2023 και μετά, με εξαίρεση την Πειραιώς που ίσως χρειαστεί είτε περισσότερο χρόνο ή παραπάνω κεφάλαια. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Optima σημειώνει ότι η αποτίμηση των τεσσάρων τραπεζών κρίνεται εξαιρετικά ελκυστική καθώς διαπραγματεύονται από 0,13 έως 0,39 του TBV τους για το 2021, δηλαδή σε εύρος από 25% έως και 70% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνει τιμή στόχο για την Alpha τα 1,6 ευρώ, για την Eurobank το 1, για την Εθνική τα 3,1 και για την Πειραιώς τα 1,4.