ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Διασυνδεθείτε, καινοτομήστε

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Διασυνδεθείτε, καινοτομήστε

Τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη μεγάλη επένδυση της Microsoft με τη δημιουργία data center της εταιρείας στη χώρα μας, μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ανάγκη τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και συγκεκριμένα τη συνδεσιμότητα των περιφερειών της Ελλάδας και την καινοτομία.

Ειδικότερα, σε μελέτη του για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020», ο ΟΟΣΑ εισηγείται ένα συνδυασμό πρωτοβουλιών προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του κορονοϊού. Βασικός πυλώνας αυτής της προσπάθεια είναι η διασύνδεση όλων των περιφερειών της χώρας.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει στη μελέτη του πως πρέπει προωθηθεί η εθνική ψηφιακή στρατηγική και η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών σε όλες τις περιοχές και ειδικά στις απομακρυσμένες. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε μια συνολική ψηφιακή στρατηγική προκειμένου να υλοποιήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό της, να αποκομίσει οφέλη παραγωγικότητας, να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μια τέτοια πολιτική πρέπει να διασφαλίζει γενικευμένη πρόσβαση στις ψηφιακές υποδομές, ειδικά στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά, να επισπεύσει τη μετάβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, να παρέχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο, να δημιουργήσει μια σύγχρονη ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ενισχυμένο εσωτερικό δυναμικό και τέλος να συνδράμει διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Στην ίδια μελέτη γίνεται ειδική αναφορά σε περιφέρειες με παραδοσιακή μεταποιητική βάση, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, την επαγγελματική επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού, τις υπηρεσίες για ΜμΕ και τα «φυτώρια» επιχειρήσεων.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ενώ τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων, είναι επίσης αναγκαίες άλλες δομές όπως ψηφιακοί κόμβοι, ζώνες καινοτομίας (innovation district) κ.λπ., οι οποίες θα πρέπει να συσταθούν σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να θεσπίσει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα που θα παρέχει στοχευμένα και συνεχή μέτρα, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημοσίευση επαναλαμβανόμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων σε σχέση με την έξυπνη εξειδίκευση και την ένταξη κινήτρων για συμπράξεις μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.