ΟΝΝΕΔ: Πολιτική Ακαδημία για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

ΟΝΝΕΔ: Πολιτική Ακαδημία για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η δεύτερη Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ με θέμα Οικονομία και Ανάπτυξη, όπου παρευρέθηκαν ως ομιλητές ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ άνοιξε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας Στέλιος Λεριός, ο οποίος προανήγγειλε μια σειρά θεματικών γύρω από πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους. Χαιρετισμό στα μέλη της ΟΝΝΕΔ έστειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Οργάνωσης, αναφερόμενος στη σημασία που έχει η εξοικείωση των νέων με τις βασικές έννοιες της οικονομίας στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

 Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη της Οργάνωσης ανέφερε: «Η επιμόρφωση των στελεχών μας και η διαρκής τους τριβή με τις έννοιες που απασχολούν τους νέους αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου είναι η πρώτη μας προτεραιότητα γι’ αυτή την τριετία. Σ’ αυτή τη βάση λειτουργεί και η πρωτοβουλία μας για την καθιέρωση θεματικών ημερών ξεκινώντας από τη ραχοκοκαλιά της κυβερνητικής πολιτικής και την βασική ανάγκη της κοινωνίας: τον εξορθολογισμό της οικονομίας και την δημιουργία δυνατοτήτων ανάπτυξης».

Στα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων τους οι Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Σκυλακάκης και Β. Λαζαράκου ανέφεραν τα εξής: 

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Έχετε ένα σπάνιο πλεονέκτημα, να ζείτε στην περίοδο της ιδεολογικής ήττας της αριστεράς. Ευτυχώς για τη χώρα οι ιδέες αυτές δεν έχουν πια πέραση. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πια μια κακή δύναμη. Το κράτος δεν είναι τα πάντα στη χώρα. Σας καλώ να δώσετε την ιδεολογική μάχη της εποχής μας γιατί αυτή δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη. Δεν αρκεί να απορρίψει η κοινωνία τις αξίες της αριστεράς. Είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να υπερασπιστούμε τις ιδέες που κράτησαν την Ελλάδα όρθια την εποχή της κρίσης, τις ιδέες αυτές που έβαλαν και κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ για την επιμόρφωση των στελεχών της σε βασικές έννοιες Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομία εισέρχεται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης και η ανάπτυξη είναι το βασικό εργαλείο για να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας την κρίση.

Βασιλική Λαζαράκου: Η κεφαλαιαγορά γενικότερα έχει ως στόχο την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω εναλλακτικών πηγών σε σχέση με την τραπεζική χρηματοδότηση. Μία ενισχυμένη κεφαλαιαγορά μπορεί επομένως να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και μοχλό ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Στην Ευρώπη υπάρχει και μία συντονισμένη προσπάθεια, κυρίως στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ώστε να προωθηθούν προτάσεις που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών με το σκεπτικό ότι οι περισσότερο ολοκληρωμένες κεφαλαιαγορές μπορούν να στηρίξουν την ικανότητα της Ευρώπης να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία και εκπροσωπώ σήμερα, έχει ως αποστολή να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των επενδυτών αλλά και να εισηγηθεί νομοθετικές προτάσειςς που θα επιτρέψουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα είναι φιλικό στην καινοτομία. Μάλιστα έχουν τεθεί και προτεραιότητες πρόσφατα που έχουν ως στόχο τόσο την συνεχή εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εποπτική πρακτική όσο και την υποστήριξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ώστε να καταστεί ελκυστικότερη και ανταγωνιστικότερη στην Ευρωπαϊκή και στη διεθνή σκηνή. Συνεπώς, μέσω της ενίσχυσης των υφιστάμενων δομών αλλά και του ορθού σχεδιασμού νέων εργαλείων, η κεφαλαιαγορά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη της χώρας.