ΟΝΝΕΔ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επόμενο στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας

ΟΝΝΕΔ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επόμενο στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το τι αλλάζει στην καθημερινότητά όλων μας για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, κατέγραψε η ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. 

« Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι δύσκολες, αλλά απαραίτητες», τονίζει η ΟΝΝΕΔ και σημειώνει πως η ουσία βρίσκεται στα λόγια του Πρωθυπουργού: «Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω». «Είναι στο χέρι της καθεμιάς και του καθενός μας να αποτελέσουμε έναν κρίκο της μεγάλης αλυσίδας, ώστε όλοι μαζί να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη», επισημαίνει.

Αναλυτικότερα, οι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

Τι θα ισχύει από το πρωί του Σαββάτου;

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες μέχρι 30 Νοεμβρίου μπαίνουμε σε καθεστώς οριζόντιων μέτρων.

Ενεργοποιείται ξανά η αποστολή SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις που δεν αφορούν μετάβαση από και προς την εργασία.

Ανοιχτά θα παραμείνουν όσα καταστήματα σχετίζονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (λ.χ. σούπερ μάρκετ, διανομή έτοιμου φαγητού) οι δομές υγείας και τα φαρμακεία και συγκεκριμένα καταστήματα που εξειδικεύονται παρακάτω.

Τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, στα οποία η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί μέσω τηλεκπαίδευσης.

Γιατί τώρα;

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω». Ακόμη, τόνισε τα εξής: «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας». Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να ?πνίξουμε? το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ζήσουμε έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών. «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.

Ποιές οι διαφορές από το πρώτο lockdown;

Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με το πρώτο lockdown, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Επίσης, η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις. Ανοικτά θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ποιά είναι τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;

Για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο ανακοίνωσε ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534, πέραν του δώρου Χριστουγέννων

Επεκτείνονται δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν μέχρι τον Δεκέμβριο

Ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνιους ανέργους που είναι περί των 130.000 σε όλη τη χώρα

Ποιά είναι συγκεκριμένα τα μέτρα ενίσχυσης για εργαζομένους και επιχειρήσεις;

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους, στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το μηνιαίο κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου -αντί για 534 ευρώ- 800 ευρώ, αναλογικά με τις μέρες που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, πέραν της δέσμευσης για κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Το κόστος υπολογίζεται σε 66 εκατ. ευρώ.

Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η αναστολή της πληρωμής των δόσεων για δάνεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. 

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ? αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική εστία των τέκνων τους. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ? ελάχιστο 2.000 ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για παράταση της πληρωμής των επιταγών.

Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων;

Tα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και τα ΑΕΙ, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Πώς θα γίνεται η μετάβαση στην εργασία και στα σχολεία;

Ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr

Πώς θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις;

Για τις μετακινήσεις απαιτείται στο εξής SMS στο 13033. Οι κωδικοί είναι οι εξής:

Μετακίνηση για λόγους υγείας: Κωδικός 1

Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης: Κωδικός 2

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία και τράπεζα μετά από ραντεβού: Κωδικός 3

Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς στην εργασία, η συνοδεία μαθητού: Κωδικός 4

Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση: Κωδικός 5

Σωματική άσκηση, η συνοδεία κατοικίδιων ζώων: Κωδικός 6

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση οι μετακινήσεις να είναι λελογισμένες, ενώ προειδοποίησε ότι, ιδιαίτερα το βράδυ, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Τι ισχύει για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα;

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών. Ακόμη, απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf για όσους εισέρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό. Ειδικά για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Τι ισχύει για τη λειτουργία του λιανεμπορίου;

Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κλπ. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρυκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια, αναστέλλεται επίσης η λειτουργία τους, δίνεται όμως παράταση δύο ημερών (Σάββατο, Κυριακή), εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, δηλαδή, ισχύει από τη Δευτέρα.

Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, εκτός από το delivery και το take away. (Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ.)

Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Στις μεταφορές ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

Τι ισχύει όσον αφορά την τηλεργασία;

Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τι ισχύει στις αθλητικές δραστηριότητες;

Για τις αθλητικές δραστηριότητες, ο Υφυπουργός Πολιτκής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League – Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.

Ποιές δραστηριότητες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους;

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:

-Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα

-Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα

-Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.)

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ

Καθαριστήρια

Περίπτερα (24ώρο)

Φαρμακεία

Πρατήρια καυσίμων

Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικές υπηρεσίες

Pet shops

Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Ποιες δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή;

Στο σημείο αυτό παρατίθενται οι ΚΑΔ με τις 71 επαγγελματικές δραστηριότητες.