Ομοίωμα τείχους της Κων/πολης έξω από την Αγία Σοφία
«Φιέστα» Ερντογάν για την Άλωση

Ομοίωμα τείχους της Κων/πολης έξω από την Αγία Σοφία

Ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης έστησε η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για τον εορτασμό της Άλωσης, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι φήμες πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα εξαγγείλει τη μετατροπή του παγκόσμιου μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται επανειλημμένα από το 2016.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29η Μαΐου, - στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού- ημερομηνία που συμπίπτει με την ημέρα της Άλωσης της Πόλης, έχει επαναφέρει το σενάριο ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας 

Μάλιστα, μεταδίδει διαδικτυακή συνέντευξη του Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, στον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, σύμφωνα με την οποία ανέφερε: «Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.

Στο μεταξύ, οι «φιέστες» για την επέτειο από τα 567 χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε το πλήθος στα σκάφη που διέσχισαν τον Βόσπορο αναπαριστώντας πως συμμετέχουν στην Άλωσης της Πόλης.

Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγία Σοφία, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ και η οποία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, στήθηκε κι ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από την Αγία Σοφία.

Το βράδυ αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, θα προβληθούν και εικόνες από drone που κατέγραψαν την πορεία του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής) προς την Κωνσταντινούπολη.

Στην περιοχή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του την Πέμπτη δήλωσε ότι το απόγευμα στην Αγία Σοφία θα αναγνωστεί η προσευχή της Άλωσης και θα διαβαστούν προσευχές». Η προσευχή θα γίνει στην αυλή ωστόσο δεν αποκλείεται ιμάμης να απευθύνει κάλεσμα για προσευχή από το εσωτερικό.

Φωτογραφία: Orthodox Times

Ερντογάν: Μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Ιστορία

Το μήνυμά του για την άλωση της Κωνσταντινούπολης απέστειλε και ο Τούρκος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Ιστορία, η οποία έκλεισε μια εποχή και άνοιξε μια νέα».