Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας

Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Όμηρος των δικών του επιλογών καθίσταται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας μετά την χθεσινή εμφάνιση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θέλησε να δείξει πως κρατά στα χέρια του τις τύχες της συγκυβέρνησης θέτοντας θέμα εκλογών πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Ακόμη και μετά το μάζεμα που επιχείρησε έπειτα από τις διαστάσεις που έλαβε αυτή η νέα του θέση (μέχρι και την Κυριακή υποστήριζε απλά πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή κατατεθεί στη Βουλή) λέγοντας πως στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους, τα μηνύματα που έστειλε ήταν καθαρά.

Είχε προηγηθεί η απουσία του από το πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός και η επιδεικτική παρουσία του στο γραφείο του στη Βουλή σε απόσταση 20 μόλις μέτρων από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση.

Το ίδιο βράδυ ανήγγειλε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και μάλιστα στις 08:30 το πρωί, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος και ότι ανά πάσα στιγμή, αν δεν σταματήσει και το ... φλέρτ του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του Ποταμιού αλλά και δικά του, μπορεί να πατήσει το... κουμπί.

Η άμεση ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, και η έμμεση στήριξη στον Πάνο Καμμένο εκτιμήθηκε ότι όσα έγιναν χθες το πρωί ήταν μέρος ενός σχεδίου. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Άλλωστε η συγκολλητική ουσία μεταξύ των δύο εταίρων έχει ημερομηνία λήξης. Και ο Πάνος Καμμένος έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως βάζει πάνω από όλα τα πολιτικό του μέλλον το οποίο έχει αρχίσει να μην ταυτίζεται με αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών του διέλυσε το κόμμα. Έφυγαν δύο Βουλευτές που σε καθημερινή βάση τον καταγγέλλουν. Έφυγαν ακόμη και ιδρυτικά στελέχη των ΑΝΕΛ που τον κατηγορούν πως καταπάτησε τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί, ψηφίζοντας μνημόνια και κυρίως επιτρέποντας στην κυβέρνηση, εταίρος της οποίας είναι, να υπογράψει μια συμφωνία που δίνει στους Σκοπιανούς, πέραν του όρου «Μακεδονία» και την «μακεδονική» γλώσσα και την ταυτότητα.

Επέτρεψε να δημιουργηθούν τετελεσμένα που δύσκολα θα αναθεωρηθούν ακόμη και αν τελικά η συμφωνία δεν ψηφιστεί από την Bουλή.

Ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει πως μετά τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα παραστεί, η κλεψύδρα θα αρχίσει να αδειάζει σχετικά με τον πολιτικό χρόνο που διαθέτει διότι η πρόσκληση προς τα Σκόπια, που όλες οι κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί, θα φέρει στον ίδιο και το κόμμα του ένα καίριο πλήγμα.

Όσο και αν ευελπιστεί πως η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν τη συνταγματική λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, διαπιστώνει μέρα με την μέρα την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος του.

Οι πολιτικοί του ακροβατισμοί δεν μπορούν να διατηρηθούν εσαεί και σίγουρα δεν έχουν πλέον κοινό. Για αυτό έθεσε τους όρους του βάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα υπό καθεστώς ομηρίας. Καθεστώς που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε έχοντας υποτιμήσει τον ελληνικό λαό και την αντίδρασή του για το Σκοπιανό, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του. Άλλωστε από την αρχή έδειξε να πιστεύει ότι ακόμη και ένα διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο μπορεί να είναι βελούδινο καθώς και ότι ταυτόχρονα θα καταφέρει να βρει πρόθυμους αντικαταστάτες για να στηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλή και την κυβέρνηση του.

Χθες ο Καμμένος του έβαλε φρένο. Και πρόθυμοι να υπάρξουν, έστειλε μήνυμα πως μόνο με αυτόν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας το αποδέχτηκε. Αποδέχτηκε την ομηρία του καθώς και ότι θα ολοκληρώσει την πορεία του ως πρωθυπουργός παρέα με τον Πάνο Καμμένο.

Το πρόβλημα μεταφέρεται στην ίδια τη χώρα, που έχει μια κυβέρνηση η οποία αναλώνει τον χρόνο σε ένα εσωτερικό blame game με αντικείμενο τη διατήρηση της καρέκλας αλλά και το ποιος εκ των δύο εταίρων θα καταφέρει να επιβιώσει την επόμενη ημέρα.