Ομιλία για το κλίμα και συναντήσεις με επενδυτές
O Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός

Ομιλία για το κλίμα και συναντήσεις με επενδυτές

Σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal» θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά επαφών με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Παράλληλα θα έχει και διμερείς πολιτικές επαφές.

Στο Νταβός ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για το κλίμα αλλά και τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης στην οποία ο ίδιος δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα έχοντας προαναγγείλει άλλωστε και σειρά μέτρων όπως αυτό της απολιγνιτοποίησης των μονάδων της ΔΕΗ. Ιδιαίτερης σημασίας είναι πάντως οι επαφές που θα έχει με επενδυτές και εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων όπως αυτή της Microsoft, Brad Smith και ENEL.

Στο περιθώριο του Φόρουμ θα έχει και διμερείς πολιτικές. Μάλιστα θα συναντηθείο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer. Η συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό οικονομικών λίγες ημέρες πριν μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί για δεύτερη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού, με τον Εμ. Μακρόν, χαρακτηρίζεται επίσης σημαντική πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναζητεί συμμάχους και στην προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων.

Αξιοσημείωτη και η συνάντησή του με τον Χουάν Γκουαιδό τον πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος εξακολουθεί να διώκεται από τον Νικολάς Μαδούρο, όπως και αυτή με τον ηγέτη του  Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός έχει ως εξής:

-Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει παρουσία κοινού με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Niall Ferguson. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming.

-Την ίδια ημέρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte. Το πάνελ θα μεταδοθεί σε live streaming.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον Πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.

Οι πολιτικές επαφές στο Νταβός

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:

-Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

-Αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

-Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaidó.

-Αμέσως μετά, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.