Όμικρον: Οι πόλεις που έχουν ακυρώσει τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Όμικρον: Οι πόλεις που έχουν ακυρώσει τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Βαριά τη σκιά της σε ολόκληρο τον πλανήτη ρίχνει η «Όμικρον» στις φετινές γιορτές. Σε αντίθεση με τις προ COVID-19 εποχές, φέτος δεν θα υπάρξουν λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τον ερχομό του νέου χρόνου, καθώς πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει ακύρωση ή αλλαγή των πλάνων για τις φιέστες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής νέας μετάλλαξης.

Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάσιο ότι ο καθιερωμένος εορτασμός την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square θα είναι λιγότερο «λαμπερός» και με λιγότερους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον, αρκετές πόλεις έχουν ανακοινώσει την ακύρωση των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN παρουσιάζει όλες τις πόλεις που έχουν ανακοινώσει ότι ακυρώνουν τις μεγάλες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις τους.

Αθήνα

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν θα υπάρξει φέτος σόου πυροτεχνημάτων πάνω από την Ακρόπολη φέτος. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που σχεδίαζαν οι δήμοι.

Σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα θα γίνει ισχυρή σύσταση να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού κατά τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα της παραμονής τους. Ενώ είναι απαραίτητο και το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Από το πρωί της Παραμονής Χριστουγέννων η χρήση της μάσκας είναι και πάλι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαιτείται διπλή μάσκα ή η ειδική μάσκα υψηλής προστασίας KN95.

Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιανουαρίου, οπότε, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ενδέχεται να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί σε αθλητικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Βερολίνο    

Η Γερμανία θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid από τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνει επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Βερολίνο, ούτε σε άλλα σημεία συγκέντρωσης κοινού, όπως το Μόναχο και η Φρανκφούρτη.

Από τις 28 Δεκεμβρίου δε, θα επιτρέπεται το πολύ σε 10 άτομα να συναντώνται σε ομαδικά, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, έκανε γνωστό ο καγκελάριος. Τα παιδιά έως 13 ετών θα εξαιρούνται, ωστόσο από τους νέους περιορισμούς.

Εδιμβούργο 

Οι εορτασμοί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Σκωτία θα ακυρωθούν, όπως δήλωσε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοινώνοντας τους περιορισμούς που θα ισχύουν μετά τα Χριστούγεννα.

Λονδίνο

Προγραμματισμένη εκδήλωση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο ακυρώθηκε λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την εκδήλωσή μας στην πλατεία Τραφάλγκαρ», ανέφερε το tweet του. «Η ασφάλεια όλων των Λονδρέζων προέχει», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, τηλεοπτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα θα μεταδοθεί τα μεσάνυχτα στο BBC One, όπως ανέφερε.

Νέο Δελχί

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών, πολιτικών και φεστιβάλ στο Νέο Δελχί μέχρι νεωτέρας λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Παρίσι

Στο Παρίσι ακυρώθηκε το σόου πυροτεχνημάτων πάνω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Τα πυροτεχνήματα δεν θα φανούν φέτος, ούτε δυστυχώς θα υπάρξουν DJ sets», ενημέρωσαν από το γραφείο του δημάρχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ συνέστησε και τα εμβολιασμένα άτομα να κάνουν self test πριν συναντηθούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Reuters.

Ρώμη

Στην Ιταλία, η Ρώμη είναι μεταξύ πολλών πόλεων που αποφάσισαν να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις τους λόγω των ανησυχιών για τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Μπανγκόκ

Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα πραγματοποιήσει τους εορτασμούς της, αλλά με ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με την «Bangkok Post», επιτρέπονται μόνο οι εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να υποβληθούν σε rapid test εντός 72 ωρών και να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να παραστούν.

Κέιπ Τάουν

Η πόλη της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να επιτρέπει εκδηλώσεις για τους κατοίκους της, σύμφωνα με τουριστικό ιστότοπο της, αλλά με πολλούς ελέγχους ασφαλείας. Οι οποίοι περιλαμβάνουν πρόωρο κλείσιμο των χώρων διασκέδασης αλλά και αυστηρές απαγορεύσεις κυκλοφορίας ανά περίπτωση.

Ντουμπάι

Σύμφωνα με το VisitDubai.com, τα σόου πυροτεχνημάτων στο Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν ακυρώνονται. Το Ντουμπάι απαιτεί από τους επισκέπτες που θέλουν να είναι παρόντες στη γιορτή να εγγραφούν χρησιμοποιώντας ειδική εφαρμογή ώστε να λάβουν QR codes για την είσοδό τους.

Λας Βέγκας

Η «πρωτεύουσα» των τυχερών παιχνιδιών στις ΗΠΑ εξακολουθεί να σχεδιάζει τη ρίψη πυροτεχνημάτων από τις ταράτσες οκτώ ξενοδοχείων-καζίνο, σύμφωνα με το Las Vegas Review Journal. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη πυροτεχνημάτων και στο κέντρο του Λας Βέγκας, βάσει του έως τώρα σχεδιασμού.

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Ακύρωσε τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η «πρωτεύουσα των πάρτι» της Βραζιλίας. «Οι πολίτες ενθαρρύνονται να μένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις», σύμφωνα με τις Αρχές.

Σίδνεϊ

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας προχωρά με εορταστικά σχέδια, αλλά οι επισκέπτες θα χρειάζονται εισιτήρια για να παρευρεθούν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του δήμου για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ταϊπέι

Η μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ετήσια επίδειξη αντίστροφης μέτρησης και πυροτεχνημάτων στον πανύψηλο ουρανοξύστη Taipei 101, σύμφωνα με τους Taipei Times.