«Όμικρον»: Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκαν στη Βρετανία

«Όμικρον»: Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκαν στη Βρετανία

Τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» στη Βρετανία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ. Πρόκειται για άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες της νότιας Αφρικής.    

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογράμμισε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», επισήμανε ο υπουργός.

 Ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν στη Γερμανία και στην Τσεχία, ενώ σε εξετάσεις έχουν υποβληθεί 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική και βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19.  

Ύποπτο κρούσμα στη Γερμανία

Yπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η «Όμικρον» του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία.

«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της «Όμικρον» βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Ύποπτο κρούσμα και στην Τσεχία
 

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

"Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση", είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Ολλανδία: 61 επιβάτες εξετάζονται εάν μολύνθηκαν από την «Όμικρον»

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες «ανησυχητικό», λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεών του και της υψηλής μολυσματικότητάς του. Η παραλλαγή αυτή πυροδότησε χθες ομοβροντία ανακοινώσεων κυβερνήσεων πως κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

«Οι επιβάτες τα τεστ των οποίων είχαν θετικό αποτέλεσμα θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο στο ή κοντά στο Σίπολ», διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

«Ερευνούμε όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό εάν πρόκειται για κρούσματα της νέας ανησυχητικής παραλλαγής, που ονομάστηκε Όμικρον», πρόσθεσαν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.