Ομαλοποιείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Παραμένουν οι καθυστερήσεις πτήσεων

Ομαλοποιείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Παραμένουν οι καθυστερήσεις πτήσεων

Ανοικτές είναι οι οδικές αρτηρίες στη Θεσσαλονίκη, ενώ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότησή του δήμου Βόλβης. Σε καλή κατάσταση και το οδικό δίκτυο σε Πέλλα. Ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επαναλειτουργούν οι γραμμές προς Καλαμαριά. Παραμένουν οι καθυστερήσεις πτήσεων.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, υπό τις παρούσες συνθήκες γίνονται τέσσερις προσγειώσεις και απογειώσεις ανά ώρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες είναι 6-7 επτά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Γιάννης Παπάζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο η μικρότερη καθυστέρηση είναι δύο ώρες αλλά υπάρχουν και επιβάτες που περιμένουν από χτες το βράδυ. Αυτή την περίοδο σύμφωνα τον κ. Παπάζογλου καθημερινά εκτελούνται 30-40 πτήσεις και αυτός ο αριθμός είναι διαχειρήσιμος.

"Το πρωί κάλεσα δύο εταιρείες ραδιοταξί για να πάω στο αεροδρόμιο αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούν να έρθουν ταξί στην Ανω Τούμπα ,ούτε καν στην οδό Λαμπράκη που είναι κεντρικός δρόμος. Ένας φίλος ταξιτζής που τον κάλεσα μου είπε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 300 ταξί και κυκλοφορούν μόνο τα 30. Κάλεσα τρεις φίλους να με εξυπηρετήσουν και τελικά ο ένας με έφερε μέχρι το αεροδρόμιο. Έπρεπε να πετάξω για τη Στουτγάρδη στις 10.00 και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση βλέπω ότι η πτήση θα είναι στις 14.40 Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία, υπάρχει κόσμος που περιμένει από χτες το βράδυ και μάλιστα κάποιο που είναι από τη Λάρνακα διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάββας Παπαδόπουλος.

Αντίστοιχη είναι η ταλαιπωρία λόγω της πολύωρης αναμονής του κ. Χρήστου Δερβένη ο οποίος επρόκειτο να πετάξει για το Ντίσελντορφ στις 10.00 το πρωί. "Το τελευταίο μήνυμα της εταιρείας έγραφε ότι η πτήση θα αναχωρήσει στις 17.30. Στο αεροδρόμιο έφτασα σχετικά εύκολα γιατί ήρθε και με πήρε ο κουνιάδος μου . Ταξί όμως δεν κυκλοφορούσαν καθόλου, οπότε άλλοι ταξιδιώτες που ήθελαν να έρθουν με ταξί δυσκολεύτηκαν. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δερβένης.

Δήμο Βόλβης

Η βαριά χιονόπτωση που έπληξε τον δήμο Βόλβης, ιδιαίτερα από τα μεσάνυχτα και έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων τόσο στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, όσο και σε κοινωφελή δίκτυα, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, σε ορισμένες περιοχές του δήμου .

Σύμφωνα με ανακοίνωση το δήμου Βόλβης, οι υπηρεσίες του σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την πολύτιμη βοήθεια ιδιωτών, αποκαθιστούν τα προβλήματα, που δημιούργησαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Ήδη, έγινε εφικτή η διασφάλιση της κίνησης οχημάτων χωρίς αλυσίδες, σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς και σε αρκετές δευτερεύουσες,

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεξάγεται απρόσκοπτα σε Παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, πρόσβαση προς το Κέντρο Υγείας Μαδύτου, επαρχιακή οδό Ρεντίνας – Ευαγγελισμού, επαρχιακή οδό κόμβος Βαμβακιάς – Αρέθουσα, επαρχιακή οδό Αρέθουσας – Σκεπαστού, επαρχιακή οδό Αρέθουσας-Ανοιξιάς. Γκρέϊντερ και ειδικά μηχανήματα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό των αποκλεισμένων περιοχών.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Τη στιγμή αυτή, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο τον δήμο Βόλβης.

"Αυτό το χρονικό διάστημα προέχει η εξυπηρέτηση και ο απεγκλωβισμός των ημιορεινών και ορεινών οικισμών, ώστε να ακολουθήσει ο καθαρισμός των μικρότερων δρόμων και στενών σε αστικές περιοχές. Καλούμε τους δημότες να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού και να επιδείξουν ψυχραιμία και υπομονή.

Παράλληλα, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια αποκατάστασης και όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε είτε τον γείτονα μας ή να καθαρίσουμε τον χώρο μπροστά από την οικία μας, όπου αυτό είναι εφικτό. Μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, που αφορούν θέματα υγείας ή κινδύνου ζωής, θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 6906418225, ώστε ο δήμος Βόλβης να συνδράμει σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ)" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλβης.

ΟΑΣΘ

Έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια στη γραμμή 01Χ προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και στις γραμμές 32, 27, 28, 57, 25, 12, 2Κ, 3Κ και 10 σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. Επίσης έχουν ξεκινήσει δρομολόγια και στις γραμμές της Καλαμαριάς.

"Βασική επιδίωξη του ΟΑΣΘ είναι να διεξάγεται ομαλά το συγκοινωνιακό έργο, με σεβασμό στις προσπάθειες να καθαριστεί το οδικό δίκτυο αλλά και στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο στόλος και το προσωπικό του Οργανισμού.

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στα αμαξοστάσια και στην πόλη. Όσο οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του οδικού δικτύου το επιτρέπουν, έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά να πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο ΟΑΣΘ.

Πέλλα

Σε αρκετά καλή κατάσταση είναι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς ο άξονας είναι ανοικτός και βατός. Οι δρόμοι θα καθαριστούν όπου χρειάζεται και θα παραμείνουν ανοικτοί.

"Τα μηχανήματα που έχουν ριχτεί στη μάχη με τον χιονιά ρίχνουν αλάτι και σε επαρχιακές οδούς αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας. Επιπλέον, έχει γίνει προμήθεια νέας ποσότητας άλατος, διότι, μετά τη χιονόπτωση που πλήττει όλη τη χώρα επικρατεί παγετός που είναι εξίσου επικίνδυνος για τη διέλευση των οδηγών" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕ Πέλλας.

"Είμαστε σε επιφυλακή και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο όσο διαρκέσει. Οι άνθρωποι που εργάζονται για να κρατηθούν οι δρόμοι καθαροί κάνουν μεγάλες προσπάθειες και τους ευχαριστώ. Η συνεργασία και των πολιτών είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες και να μην υπάρξουν προβλήματα” δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη πολιτικής προστασίας, με τον υπεύθυνο αποχιονισμού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

Λάρισα

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιεί αυτές τις ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του χιονιά, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε ολόκληρο το προσωπικό της Περιφέρειας για την δουλειά που κάνει.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν με επιτυχία την κακοκαιρία», τονίζοντας ότι αυτή την ώρα όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας είναι ανοιχτό.

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν «η μάχη των μαχών» λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ενώ τόνισε ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάφορα σημεία ώστε να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Τέλος ο κ. Αγοραστός είπε πως σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αφορά, μεταξύ άλλων, και στην ρίψη αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ