Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και Βουλής. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ, οπότε και ολοκληρώνεται η ψηφοφορία. Τα exit polls θα μεταδοθούν με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα από την Singular θα ανακοινωθεί στις 9 το βράδυ. 

Το «μοντέλο» που ακολουθείται είναι αντίστοιχο με αυτό των πρόσφατων ευρωεκλογών. Γι'' αυτό και έχουν διατεθεί στις εφορευτικές επιτροπές 12.500 tablets ενώ Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα καλύπτονται πλήρως με 7.500 ψηφιακές συσκευές. 

Σήμερα ψηφίζουν περίπου 9,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 112.000 είναι ετεροδημότες και οι 116.000 17άρηδες, ενώ από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ συνιστά προς τους εκλογείς να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ειδική εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, το υπουργείο προτείνει πρώτα τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού Ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Παράλληλα, αναλυτικό οδηγό με πληροφορίες και απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν προσέλθουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ο οδηγός περιλαμβάνει συμβουλές για τους πολίτες ώστε την ώρα της κάλπης να είναι ενημερωμένοι τόσο για το που ψηφίζουν όσο και για τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Οι δηλώσεις των πολίτικων στις κάλπες

- Αναλυτικός οδηγός από το ΥΠΕΣ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου

Χωρίς διόδια, για τη διευκόλυνση των εκλογέων

- Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί