7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κίνδυνος για ακύρωση στο «παρά πέντε»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κίνδυνος για ακύρωση στο «παρά πέντε»
AP Photo/Hiro Komae, File

Το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» άφησε ανοικτό ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τοσίρο Μούτο καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τους διοργανωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν ουκ ολίγα προβλήματα μεταξύ των οποίων και την απόσυρση των διαφημίσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μούτο δήλωσε  «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις εάν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων».

«Συμφωνήσαμε ότι με βάση την εξέλιξη του κορονoϊού, θα συγκαλέσουμε εκ νέου πενταμερείς συνομιλίες. Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να αυξηθούν ή να μειωθούν, οπότε θα σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο αυξάνονται και ήδη έχει αποφασιστεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, θα διεξαχθούν χωρίς θεατές. Η Ιαπωνία αυτόν τον μήνα αποφάσισε δε ότι οι συμμετέχοντες θα αγωνίζονται σε άδειους χώρους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω λοιμώξεων.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί επίσης χωρίς τη συμμετοχή σημαντικών χορηγών, όπως ανέφεραν αρκετές εταιρείες την Τρίτη, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη διοργάνωση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις καθώς αυξάνονται οι αθλητές που βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό.

Ο Μούτο, πρώην ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος και γραφειοκράτης που έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας, όπως σημειώνει το Reuters, είναι γνωστός για την προσεκτική επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιεί, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημασία της δήλωσής του.

Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν την οργή του κόσμου στο εσωτερικό της χώρας για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, ενώ ανησυχούν για πιθανή περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες που φτάνουν στην Ιαπωνία.

Κεραυνός εν αιθρία η αποχώρηση της Toyota

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κορυφαίος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, αποσύρει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri» επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota δεν θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης επειδή δεν επιτρέπονται θεατές στις κερκίδες του σταδίου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της εταιρείας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκινούν την Παρασκευή, θα είναι οι πρώτοι που θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

Όπως αναφέρει το CNN, η απόφαση της Toyota να αποσύρει τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των Αγώνων αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας να αποτρέψει την αρνητική προβολή... Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν παρά την έντονη δημόσια αντίθεση και τους φόβους για περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλά και η κοινή γνώμη στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου τάσσεται κατά της διεξαγωγής των Αγώνων στη χώρα.

Πηγή: Reuters