ΟΛΠ: Mε φόρα στο ξεκίνημα της χρονιάς

ΟΛΠ: Mε φόρα στο ξεκίνημα της χρονιάς

Αύξηση 6,4% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έδειξε ο Ιανουάριος στους προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ ανοίγοντας δυνατά τη χρονιά για τον ΟΛΠ. Συγκεκριμένα, από τους δύο προβλήτες ΣΕΜΠΟ διακινήθηκαν 386,8 χιλιάδες TEUs έναντι 363,7 χιλιάδων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρυσι είχαμε έναν ιδιαίτερα αδύναμο Ιανουάριο καθώς είχε παρατηρηθεί μείωση 14% λόγω των περιορισμών που αφορούσαν τη διαχείριση της πανδημίας ενώ και ο Δεκέμβριος του 2021 λόγω της χαμηλής κίνησης μετέφερε μέρος των πωλήσεων στον Ιανουάριο του 2022. Ο Δεκέμβριος είχε επηρεαστεί από απεργίες και τη μεγάλη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή πλεύσης πολλών φορτηγών προς άλλες κατευθύνσεις καθώς το κόστος αναμονής σημαίνει και μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω των υψηλών ημερήσιων ναύλων. Ο Ιανουάριος της προ πανδημίας περιόδου (2020) είχε κάνει ρεκόρ για πρώτο μήνα του έτους διακινώντας περί τα 423 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Όπως και να έχει το 2022 αποτελεί για τον Πειραιά μια πολύ υποσχόμενη περίοδο αφού πέρα από την επιστροφή στην κανονικότητα που αφορά τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων οι προκρατήσεις της Κρουαζιέρας πάνε πρόσω ολοταχώς για ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα δέσουν φέτος στο λιμάνι αναμένεται να φθάσει τα 750, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (380) και 20% ψηλότερα από το 2019. Παράλληλα οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν αναμένουν μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά προς τους τοπικούς προορισμούς λόγω και των εκτιμήσεων για άνοιγμα της περιόδου από την Άνοιξη. Σε ό,τι αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η δεύτερη φάση του επιχειρηματικού πλάνου (55 εκατ. ευρώ) ολοκληρώνεται, αυξάνοντας τη δυναμικότητα με την τελική επένδυση των 25 εκατ. ευρώ να υλοποιείται μέσα στο 2022.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το πλάνο επέκτασης του Σταθμού Εμπορευμάτων με τέταρτη προβλήτα αναμένεται να αυξήσει την δυναμικότητα από 7,2 εκατ. TEUs σε άνω από 10 εκατ. στα επόμενα τρία χρόνια ενώ η διοίκηση εργάζεται εντατικά στην απόκτηση ισχυρότερου αποτυπώματος ESG με συνεχείς δράσεις σε όλα τα μέτωπα.

Στο εννεάμηνο τα κέρδη χρήσης είχαν διαμορφωθεί σε 29,1 εκατ. ευρώ από 23,5 εκατ. ευρώ το 2020 δίνοντας μια προβολή κερδών 35 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης δίνοντας ιστορικό ΡΕ τις 12,1 φορές. Τα αποτελέσματα χρήσης 2021 θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η διανομή μερίσματος με βάση την ιστορικότητα της εταιρίας είθισται να υπερβαίνει το 35% της καθαρής κερδοφορίας επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μέρισμα μεταξύ 0,55 και 0,6 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 3,5%).