Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές στην Εύβοια

Σε τέσσερα μέτωπα δίνουν μάχη με τις φλόγες συνολικά 331 πυροσβέστες στην Εύβοια. Σε Τραχήλι, Μανίκια, Πυργί και Άγιο Γεώργιο έχουν συγκεντρωθεί οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με περισσότερα από 100 οχήματα, ενώ όλη την ημέρα οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβαστικές Αρχές, είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου.

Και τα τέσσερα μέτωπα βρίσκονται πολύ κοντά, σε περιοχές που ανήκουν στον δήμο Κύμης, στη νότια Έύβοια, με το τελευταίο να ξεσπά στις 13:52 το μεσημέρι της Παρασκευή, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Τραχήλι, του δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κήρυξε τις περιοχές γύρω από τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη ημέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπάρχει ανησυχία καθώς πέφτει η νύχτα.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες Αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Από τις πρώτες ώρες συμβάλλουν στην επιχείρηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών και πέντε υδροφόρα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από τη Θεσσαλία, ενώ την επιχείρηση συντονίζει αξιωματικός της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή και στις τέσσερις πυρκαγιές συνολικά επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα.

Αναλυτικά: 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Από αέρος, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Όπως έγινε γνωστό στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας οδηγείται 64χρονος ύποπτος για εμπρησμό στα Μανίκια Εύβοιας, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ευνόησαν την πυρκαγιά, όμως η ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που έσπευσε άμεσα στην περιοχή περιόρισε την εξάπλωσή της.

ΦΩΤΙΑ1

ΦΩΤΙΑ2

ΦΩΤΙΑ3