Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους του χωριού Κερί, καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει απο τις 11 το πρωί της Κυριακής το πευκοδάσος της περιοχής. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που βρίσκεται στο νησί, διέταξε την άμεση εκκένωση των δυο χωριών και ενός ξενοδοχείου. Απομακρύνθηκαν μέχρι το απόγευμα περίπου 300 κάτοικοι και επισκέπτες με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημέρωσε όσους κατοίκους απέμειναν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

Αργά το βράδυ της Κυριακής ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, καθώς και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αλλά και 2 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Συνδρομή παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα. Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης κάηκε ακόμα μια κατοικία στην ίδια περιοχή.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη Ζάκυνθο λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου,  με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου και προς τη λίμνη Κερίου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ήδη μεταφέρονται περίπου 120 άτομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο, σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Καλαμακίου. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο και προσπαθεί να προστατεύσει την μονάδα και όποιες άλλες περιουσίες κινδυνεύσουν, καθώς το αρχικό μέτωπο διασπάστηκε και ένα πύρινο μέτωπο απειλεί και το χωριό Κερί.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό onetv ανέφερε ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, και καίει σε τέσσερα μέτωπα, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.

 

Παράλληλα, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις το νησιού βρίσκονται σε κομβικά σημεία δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν περαιτέρω κατοικίες άλλων χωριών ή τουριστικά καταλύματα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 11:00 το πρωί όμως στην συνέχεια οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εξάπλωση σε δασική ζώνη προς τα νότια και νοτιοδυτικά, καθιστώντας τις φλόγες ανεξέλεγκτες.

Νωρίτερα, στο σημείο αρχικά επιχειρούσαν 8 οχήματα με 16 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος έκαναν συνεχείς ρίξεις νερού τα αεροσκάφη τύπου καναντέρ. Επίσης είχε ζητηθεί ενίσχυση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέα Ρίζο και επιπλέον επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν από την Πάτρα στη Ζάκυνθο.

Στο πλαίσιο αυτό η πυροσβεστική ενίσχυσε τις δυνάμεις της και από το απόγευμα επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου, 7 αεροσκάφη, δυο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ. 

  

Η πυροσβεστική γνωστοποίησε ότι έχουν κινητοποιηθεί και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έξι αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ισχυροί άνεμοι, που φθάνουν τα 5 μποφόρ και πνέουν στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 11:00 το πρωί όμως στην συνέχεια οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εξάπλωση σε δασική ζώνη προς τα νότια και νοτιοδυτικά, καθιστώντας τις φλόγες ανεξέλεγκτες.

Φωτογραφίες: imerazante.gr