Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχειακά καταλύματα μέσω του προγράμματος “Filoxenia”, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός των επόμενων ημερών θα διακοπεί η σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά το πρόγραμμα “Filoxenia” έχει θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξη του παρείχε – κατά μέσο όρο – 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα  σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα φιλοξενούνται μόλις 130 αιτούντες άσυλο σε 3 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίο θα μεταφερθούν εντός του Ιανουαρίου σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος “Filoxenia” συνέβαλε στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση της ενδοχώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρείχε από τον Οκτώβριο του 2019 καταλύματα έκτακτης ανάγκης, δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Τα καταλύματα λειτούργησαν  ως προσωρινή λύση έως ότου αυξηθούν οι θέσεις σε δομές φιλοξενίας είτε σε διαμερίσματα  του προγράμματος “ESTIA” που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ένας αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει ενεργός για την προσωρινή δίμηνη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων, ειδικά προερχόμενων από τα ΚΥΤ νήσων,  μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Helios”.