Ολοκληρώθηκε πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ δυτικά της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ δυτικά της Κρήτης

Η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Dynamic Guard 21-II» διεξήχθη από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, σκοπός της άσκησης ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2» και της χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τις φρεγάτες «Αδρίας» και «Ναβαρίνον», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Γρηγορόπουλος», ένα ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Ελλάδα παρείχε, επιπλέον, λιμενικές ευκολίες στη ναυτική βάση της Σούδας, καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετείχαν, επίσης, οι μονάδες της SNMG-2 ITS VIRGINIO FASAN, TCG GOKSEADA, ESPS CANTABRIA καθώς και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεκπαιδεύσεων και συνεργασιών που σχεδιάζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο στο αεροναυτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, με ανάδειξη για ακόμα μία φορά της στρατηγικής αξίας των στρατιωτικών ευκολιών και εγκαταστάσεων του νησιού σε διακλαδικό επίπεδο και διασυμμαχικό πλαίσιο.