Ολοκληρώθηκε η πορεία των μεταλλωρύχων

Ολοκληρώθηκε η πορεία των μεταλλωρύχων

Ολοκληρώθηκε η πορεία των εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας Eldorado Gold.

Όπως δήλωσε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Γ. Χατζής, «η Eldorado ανακοίνωσε από τον Καναδά ότι παίρνει πίσω την απόφασή της για αναστολή των εργασιών. Αυτήν τη φορά κερδίσαμε».

«Θα ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του George Burns. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να συνεχιστεί αυτό το έργο που είναι για καλό όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Χατζής.

Νωρίτερα είχε κλείσει η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του Χίλτον μέχρι την πλατεία Συντάγματος, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων.

Με σύνθημα "Σκουριές, χρυσός, ευημερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία", οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της εταιρείας.

Περίπου 200 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις 7 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και βρεθεί σημείο σύγκλισης με την κυβέρνηση και την εταιρεία. 

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η Eldorado Gold στην κυβέρνηση για την έκδοση των απαραίτητων αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Συνάντηση με τον γ.γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών 

«Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα». Αυτό δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός

Θα ακολουθήσει συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα η λεωφόρος Μεσογείων

Κλειστή παραμένει, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, και στα δύο ρεύματα η λεωφόρος Μεσογείων, στο τμήμα της από την Κατεχάκη έως την οδό Μιχαλακοπούλου, λόγω της συγκέντρωσης μεταλλωρύχων έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν, αυτή την ώρα, στις λεωφόρους Κατεχάκη, Ηλιουπόλεως, Κηφισίας και Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφίες: SOOC)