Ολλανδία: Συνελήφθη ζευγάρι σε αεροσκάφος που είχε «αποδράσει» από καραντίνα

Ολλανδία: Συνελήφθη ζευγάρι σε αεροσκάφος που είχε «αποδράσει» από καραντίνα

Η ολλανδική χωροφυλακή ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή ότι συνέλαβε νωρίτερα μέσα σε επιβατικό αεροσκάφος στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ ζευγάρι το οποίο είχε «αποδράσει» από ξενοδοχείο με επιβάτες από τη Νότια Αφρική που είχαν τεθεί σε καραντίνα.

«Οι συλλήψεις έγιναν ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν για την απογείωση», εξήγησε η χωροφυλακή μέσω Twitter, προσθέτοντας πως το ζευγάρι παραδόθηκε στις υγειονομικές αρχές.

Το αεροσκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί επρόκειτο «να αναχωρήσει για την Ισπανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής χωροφυλακής Σταν Φέρμπεκτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για έναν ισπανό πολίτη, 30 ετών, και την πορτογαλίδα σύντροφό του, 28 ετών, σύμφωνα με τη χωροφυλακή.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των ολλανδικών αρχών πως 13 άνθρωποι από τους 61 που επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μετά την άφιξή τους με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή είναι φορείς της παραλλαγής Όμικρον.

Πλήγμα στη «δημόσια ασφάλεια»

 

Οι ολλανδικές αρχές ετοιμάζονταν χθες βράδυ να ασκήσουν ποινικές διώξεις στο ζευγάρι για πλήγμα στη «δημόσια ασφάλεια».

Εκπρόσωπος της ολλανδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, η Στέφανι φαν Βάαρντενμπουργκ, διευκρίνισε πως το ζευγάρι τέθηκε εκ νέου σε απομόνωση, αλλά όχι στο ίδιο ξενοδοχείο. Ο νεαρός είναι θετικός, η σύντροφός του όχι, αλλά τέθηκε μολαταύτα σε απομόνωση.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Χούχο ντε Γιόνγκε διεμήνυε πως οι ολλανδικές αρχές θα επιβάλουν την τήρηση της καραντίνας από τους επιβάτες.

Οι επιβάτες που επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί βρίσκονται σχεδόν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο. Σε ελάχιστους επιτράπηκε να τεθούν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Στους επιβάτες τα αποτελέσματα των εξετάσεων των οποίων ήταν αρνητικά δόθηκε επίσης οδηγία να παραμείνουν σε καραντίνα κατ’ οίκον.

«Θα ελέγχουμε πως τηρούν τους κανονισμούς», δήλωσε ο κ. ντε Γιόνγκε στον Τύπο.

Η ολλανδική αστυνομία έχει αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής γύρω από το ξενοδοχείο όπου τέθηκαν οι επιβάτες σε καραντίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου.