ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Ολλανδία: Προς ανανέωση θητείας ο Μ. Ρούτε - Νίκη του VDD δείχνουν τα exit poll

Ολλανδία: Προς ανανέωση θητείας ο Μ. Ρούτε - Νίκη του VDD δείχνουν τα exit poll
AP Photo/Peter Dejong, Pool

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θα είναι όπως όλα δείχνουν για τέταρτη φορά νικητής των εκλογών επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του «Teflon», αφού τα exit poll δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα του VDD.

Σύμφωνα με το κανάλι NOS, το κεντροδεξιό VVD του Ρούτε αναμένεται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο - δηλαδή δύο περισσότερες από τις 33 έδρες που κέρδισε στις εκλογές του 2017.

Βάση αυτού, ο φιλελεύθερος συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι έτοιμος για μια ακόμα θητεία παρά τις όποιες αντιδράσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.

Το σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα D66, μέρος του σημερινού συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων, έρχεται δεύτερο κερδίζοντας 27 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Freedom Party του Χεερτ Βιλτερς αναμένεται να κερδίσει 17 έδρες, τρεις λιγότερες από το 2017. Μετά μέχρι στιγμής αποτελέσματα μεγάλος νικητής πέραν του Ρούτε είναι και το D66, το οποίο αυξάνει την εκλογική δύναμη κατά εννέα έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στο τελευταίο debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ρούτε δήλωσε ότι ως πολιτικός «αναλαμβάνει ευθύνες επί δέκα χρόνια» και πως «προσπαθεί να κυβερνήσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή μεταξύ της ηγέτιδας του κεντροαριστερού D-66, Σίγκριντ Κάαγκ, που συμμετείχε και στην κυβέρνηση Ρούτε, με τον ακροδεξιό Βίλντερς.

Στις κάλπες, που άνοιξαν το πρωί της Δευτέρας λόγω των μέτρων για την πανδημία και έκλεισαν το βράδυ της Τετάρτης κλήθηκαν περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες και μετείχαν περισσότερα από 25 κόμματα.