Ολλανδία: Απέλαση Ρώσων πρακτόρων

Ολλανδία: Απέλαση Ρώσων πρακτόρων

H Oλλανδική κυβέρνηση διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων πρακτόρων, οι οποίοι σκόπευαν να παραβιάσουν ένα εργαστήριο στην Βέρνη της Ελβετίας όπου αναλύονταν δείγματα Νoβιτσόκ από την επίθεση στο Σάλσμπουρι. 

Δημοσίευμα της Ελβετικής εφημερίδας «Tages-Anzeiger» ανέφερε ότι οι άνδρες συνελήφθησαν στη Χάγη την περασμένη Άνοιξη, μετά από επιχείρηση των Ολλανδικών, των Βρετανικών και των Ελβετικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τον λόγο για τον οποίο βρίσκονταν στην Ολλανδία. 

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με τη νευροπαραλυτική ουσία Νoβιτσόκ, στο Σάλσμπουρι, στις 4 Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές αρχές και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησαν ως υπόπτους δύο Ρώσους πράκτορες. Λίγες μέρες αργότερα, οι οι δυο άνδρες εμφανίστηκαν χθες στη ρωσική τηλεόραση για να υποστηρίξουν ότι στο Λονδίνο έκαναν απλώς τουρισμό.

Το εργαστήριο Spiez, κοντά στη Βέρνη, είχε επιβεβαιώσει τη βρετανική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με Νoβιτσόκ, ενώ στο ίδιο μέρος  εξετάζονται επίσης περιπτώσεις επιθέσεων με αέριο στη Συρία από το καθεστώς, το οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο. Σημειώνεται μάλιστα, ότι το εν λόγω εργαστήριο είχε βρεθεί τον Ιούνιο στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ. 

AP Photo