Όλαφ Σολτς: Ο ESM είναι ο μηχανισμός αλληλεγγύης όχι το ευρωομολογο

Όλαφ Σολτς: Ο ESM είναι ο μηχανισμός αλληλεγγύης όχι το ευρωομολογο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επανέλαβε σήμερα την άποψη ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να στηρίξει τις χώρες που έχουν ανάγκη, απορρίπτοντας μια ακόμα φορά την συζήτηση για το ευρωομόλογο. 

«Αυτό που συζητάμε έντονα είναι να ενεργοποιηθεί ο ESM κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα είναι διαθέσιμα πολλά χρήματα», δήλωσε ο Σολτς.

«Επίσης θα εξασφαλίσουμε χρήματα τόσο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για κάθε χώρα που το έχει ανάγκη», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Την ίδια άποψη είχε επαναλάβει πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δηλώνοντας «αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό», απάντησε σε σχετική ερώτηση. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, εννέα ηγέτες της EE (ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός) σε κοινή επιστολή τους πρότειναν την έκδοση ειδικών ομολόγων για την αντιμετώπιση των βαθύτατων πληγών που ανοίγει στις οικονομίες της κοινότητας η πανδημία του νέου κορονοϊού. Τα λεγόμενα Covid- bonds θα μπορούσαν να προσφέρουν σωτήριες ανάσες, ειδικά στα υπερχρεωμένα κράτη. 

Εν τούτοις κατά την διάσκεψη του Eurogroup, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής λόγω της αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο 10 ημερών προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους επί του ζητήματος.

Για το θέμα αυτό παρενέβη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνυπογράφουν την επιστολή. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «Αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα μπορούν να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους «πού ήσασταν εσείς όταν εμείς βρισκόμασταν στο μέτωπο; Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη». 

AP Photo/Michael Sohn, pool