Όλα τα σενάρια για το Bitcoin Halving
Κρυπτονομίσματα

Όλα τα σενάρια για το Bitcoin Halving

Με το bitcoin halving να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις αγορές κρυπτονομισμάτων, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το πρόσημο της αγοράς τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα μας προϊδεάσει για τις κινήσεις των επενδυτών κατά το δεύτερο μισό του 2020. Παρακάτω εξετάζουμε τα πέντε σενάρια:

Σενάριο 1: Συρρίκνωση του αριθμού των miners, έλεγχος του BTC από λίγες εταιρείες

Η μείωση της αμοιβής των miners, που θα συμβεί είτε λόγω του halving (κατά 50%) είτε από μια αναπάντεχη μείωση στην αποτίμηση του $BTC στις αγορές, μπορεί να καταστήσει πολλές φάρμες mining ζημιογόνες και οι ιδιοκτήτες τους να σταματήσουν τη δραστηριοποίησή τους. Αυτό μπορεί να έχει ακόμα και καταστροφικό χαρακτήρα, καθώς η διάρκεια επαλήθευσης του κάθε block μπορεί να παίρνει ακόμα και ώρες, δημιουργώντας μια αρνητική εμπειρία στους χρήστες. Η δυσκολία του βαθμού mining αναπροσαρμόζεται κάθε 2016 blocks. Οταν τα blocks επαληθεύονται πολύ γρήγορα, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, και το αντίστροφο. Αυτό το σενάριο ωστόσο είναι αρκετά ακραίο. Ηδη έχουμε την ιστορία από δύο προγενέστερα halving, ενώ η τιμή του $BTC έχει πέσει μέχρι και 80%. Οι σημερινές επιχειρήσεις mining δεν είναι ερασιτεχνικές, οπότε δεν είναι απλά εύκολο να τραβήξει κανείς τη συσκευή από την πρίζα. Είναι μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας, ενώ η κατανάλωσή του είναι 72 TWh, όσο περίπου η ηλεκτρική κατανάλωση κρατών όπως η Γκάνα, το Πουέρτο Ρίκο, η Γεωργία και η Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Σενάριο 2: Αύξηση στην τιμή διαπραγμάτευσης του BTC

Υπολογίζοντας την αξία του BTC ως προϊόν (commodity), με βάση τον αλγόριθμο Stock-to-flow που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο Safedean Ammous, αλλά και πολλές άλλες προσεγγίσεις, πολλοί θεωρούν πως η τιμή διακύμανσης θα ανέβει αισθητά.

Ο αλγόριθμος Stock-to-flow είναι απλά μια αντίστροφη προσέγγιση του πληθωρισμού που πολλαπλασιάζει την υπάρχουσα κυκλοφορία ενός αγαθού με την αναμενόμενη ετήσια παραγωγή του. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν 1.000 τόνοι συγκεκριμένου αγαθού και η ετήσια παραγωγή είναι 20 τόνοι, το Stock-to-flow θα είναι 1000/20=50. Ετσι ο ετήσιος πληθωρισμός του είναι 0,02 ή 2%. Αυτός είναι ο τρόπος υπολογισμού για πολύτιμα μέταλλα. Με βάση αυτό το μοντέλο πολλοί θεωρούν πως η τιμή του $BTC θα αγγίξει τις 100.000 για τουλάχιστον μία φορά.

Σενάριο 3: Οι επενδυτές αγόρασαν τις φήμες και θα πουλήσουν στις ειδήσεις…

Ενα πολύ πιθανό σενάριο, λόγω της φιλολογίας σχετικά με την μεγάλη αύξηση της αξίας του BTC (κάτι που επιβεβαιώνει και το ράλι των αγορών σήμερα), είναι να έχουν αποτιμήσει ήδη την πιθανή άνοδο και να κλείσουν τις θέσεις τους με κέρδη, οδηγώντας την τιμή προς τα κάτω. Είναι πολύ συνηθισμένο όταν επίκειται ένα μεγάλο γεγονός οι επενδυτές να έχουν λάβει θέσεις και να τις κλείνουν όταν υπάρχει ενθουσιασμός στην αγορά. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην αγορά του Litecoin στις 5 Αυγούστου, όπου μετά το halving έχασε σχεδόν τα ⅔ της αξίας του μέσα σε τέσσερις μήνες. Ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να μην οφείλεται σε αυτό, καθώς πολλά άλλα κρυπτονομίσματα σημείωσαν αντίστοιχες τάσεις εκείνη την περίοδο. Είναι δεδομένο ότι πολλοί επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή τη στάση, καθώς το συγκεκριμένο γεγονός έχει διαφημιστεί πολύ.

Σενάριο 4: Οι miners λόγω της αύξησης της αξίας θα πουλήσουν μαζικά

Οταν οι τιμές στην αξία του $BTC είναι ίσες ή ακόμη και χαμηλότερες από το κόστος εξόρυξης, οι miners πρέπει να πουλήσουν αμέσως τα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους υπό τον φόβο να αντιμετωπίσουν οικονομική ζημιά με περαιτέρω μείωση. To halving θα οδηγήσει ξεκάθαρα σε αύξηση του κόστους παραγωγής νέων νομισμάτων.

Εάν η τιμή του $BTC πέσει ξαφνικά, όπως έγινε τον Μάρτιο του 2020, ο συνδυασμός της μείωσης της ανταμοιβής με την απομείωση της αξίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο πωλήσεων.

Σενάριο 5: Δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση

Υπάρχει μια ακόμα σχολή που πιστεύει ότι το halving δεν θα έχει σημαντικές παρεκκλίσεις στην αγορά. Ημερήσιες διακυμάνσεις μεγέθους 1%-5% είναι παραπάνω από συνηθισμένες, ενώ μεγαλύτερες αποκλίσεις από αυτή τη διακύμανση θα σημάνουν επιρροή. Αυτό ωστόσο μπορεί να μην είναι εμφανές άμεσα, αλλά να χρειαστεί κάποιους μήνες ώστε να επαναπροσδιοριστεί η βαρύτητα της μείωσης των νέων νομισμάτων που εντάσσονται στην κυκλοφορία. Μετά το halving οι miners είτε θα έχουν αναβαθμίσει τον εξοπλισμό τους είτε θα σταματήσουν τη δραστηριοποίησή τους.

Ενώ είναι δύσκολο να απαντήσουμε εάν το halving έχει αποτυπωθεί ήδη στην αγορά, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως μελλοντικά θα έχει θετικό αντίκτυπο. Οι περισσότερες απόψεις στην καλύτερη είναι προβλέψεις, καθώς υπάρχουν ελλιπή δεδομένα για να μπορέσει κάποιος να κρίνει, ειδικά στο ενδιάμεσο μιας πανδημίας.

Τι είναι το bitcoin halving

Κάθε 10 λεπτά εκδίδονται νέα bitcoins από το δίκτυο Bitcoin. Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ύπαρξης του Bitcoin, ο αριθμός των νέων bitcoins που εκδίδονταν κάθε 10 λεπτά ανερχόταν στα 50. Κάθε τέσσερα χρόνια, αυτός ο αριθμός διαιρούνταν στα δύο. Η ημέρα κατά την οποία ο αριθμός αυτός διαιρείται ονομάζεται «halving». Το 2012, ο αριθμός των νέων bitcoins που εκδίδονταν κάθε 10 λεπτά έπεσε από τα 50 bitcoins στα 25. Το 2016, έπεσε από τα 25 στα 12,5. Τώρα, με το halving του 2020, θα πέσει από τα 12,5 στα 6,25.  

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Μαΐου