Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Από το βράδυ τις 10 τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα με τους αυστηρούς περιορισμούς, όπως: απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 5 το πρωί, το καθοριζόμενο επιτρεπόμενο όριο των εννέα ατόμων από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, οι μετακινήσεις με SMS. Επίσης προβλέπεται οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς, κάλαντα δεν θα υπάρχουν φέτος, ενώ σαρωτικούς ελέγχους θα πραγματοποιεί η αστυνομία για την τήρηση των μέτρων.

Από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα τις γιορτές, θα εξαρτηθεί και πώς θα περάσουμε την Πρωτοχρονιά, καθώς κυβερνητικά στελέχη έχουν προειδοποιήσει για πιο αυστηρά μέτρα στο ρεβεγιόν, αν διαπιστωθεί πως τα Χριστούγεννα υπάρξει απειθαρχία.

Ενδεικτικές είναι οι προειδοποιήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πρέπει οι πολίτες να μη χαλαρώσουν τις εορταστικές ημέρες, επισημαίνοντας πως ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, «ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια μας μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας».

Οι μετακινήσεις για τα ρεβεγιόν

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

-Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα -Απαγορεύονται τα κάλαντα σήμερα

Όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από σήμερα είναι σε ισχύ επιπλέον μέτρα, για την αποφυγή συχρωτισμού. Συγκεκριμένα, για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων:

- δεν επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών για να πουν τα κάλαντα.

- δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

- όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Για αύριο, Χριστούγεννα:

το ρεβεγιόν θα γίνεται το μεσημέρι καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

- στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες

- συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

- Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική παντού.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

- 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

- υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Τι ώρα κλείνουν την Πρωτοχρονιά τα σούπερ μάρκετ

Τα τελευταία ψώνια, για το τραπέζι των Χριστουγέννων, μπορούν να κάνουν σήμερα από τα σούπερ μάρκετ εκατομμύρια πολίτες. Με ειδικό εορταστικό ωράριο λειτουργούν αυτές τις ημέρες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Παραμονή Χριστουγέννων (24/12): 8:00 – 21:00

Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12): 8:00 – 20:00

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αλυσίδες θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που έχουν ώστε να ανοίξουν την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, με ωράριο που θα ρυθμίσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις (κάποιες από αυτές έχουν ήδη ανακοινώσει ωράριο 9:00 με 19:00 για την Κυριακή).

Οι καταναλωτές καλούνται να επικοινωνούν με το σούπερ μάρκετ της επιλογής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το αν και με ποιο ωράριο θα ανοίξει την Κυριακή.  Σημειώνεται ότι για τη μετάβαση στο σούπερ μάρκετ, όπως και σε κάθε κατάστημα τροφίμων, απαιτείται η αποστολή SMS με κωδικό μετακίνησης «2».

Επί ποδός οι αστυνομικές δυνάμεις: 5.000 αστυνομικοί και drones στους δρόμους 

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. O υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως δε να γίνει ανεκτό να κυκλοφορεί κανείς έξω πέρα από την ώρα απαγόρευσης.

Εξαιρέσεις θα γίνουν μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.